歐洲歌唱大賽 Eurovision Song Contest Malmö 2024 討論區

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
Sweden今日表演串到暫時賽果都幾正常 係估唔到Latvia大爆冷
今年嘅NQ又係有啲關geopolitics事
波蘭 比利時 捷克喺歐洲唔多frd
冰島同丹麥本身可以圍爐 分開兩場SF一齊收皮
摩爾多瓦冇咗大靠山羅馬尼亞
聖馬利諾 馬爾他 阿爾巴尼亞 阿塞拜疆山卡啦冇人理
澳洲講都費事
除咗丹麥食到北歐集團啲votes之外 呢堆國家長期televote劣勢 好難翻身
今年暫時中意
Ireland, Croatia, Ukraine, Switzerland, Norway

Finland
而家明點解荷蘭賠率前五都無
壓唔到場
係估唔到拉脫維亞入到決賽,仲要係拉走比利時
今年好似得番聖馬力諾出rock band
仲要live唔係好掂
以色列而家係次熱
Estonia今年首歌真心幾jeng
今朝一起身睇到Estonia入到final 我好開心
但Belgium竟然入唔到 勁sad

克羅地亞同瑞士決賽出場次序都係producer choice
一齊擺尾
Italy件衫出哂事,而且個背景又花喱碌又一堆dancers扣哂分
好似National final咁自己一個仲好
Netherlands又冇rehearsal想像中咁差,起碼氣氛都唔錯
不過類型相近嘅Estonia成個表演感覺更加完整
Greece應該唔少人失望,賽前呼聲甚高
不過原來成個表演比較平淡,亦冇好似Armenia咁突出民族風
Betting odds跌咗勁多
Ireland真係輸出場次序,如果唔係可以同Croatia爭過
Ireland個表演YouTube view數已經超越咗Croatia
今場NQ最可惜嘅係Malta
勁歌熱舞炸爆個場可惜同類型太多
Czechia首歌其實我好鍾意
可惜National final live表現太恐怖已經俾人睇低一級
個表演又唔太突出、特別
出場次序又麻麻
Sam Marino個表現其實唔差,可惜本身個國家就俾人睇低一線
唔加堆公仔反而整得恐怖嘅edgy啲extreme嘅可能有機會突圍
真心無得唔服Eden Golan
場內外咁大壓力都可以keep到水準
佢唱功係全晚數一數二好
不過冇計 呢啲比賽唔會冇政治
但我覺得比利時首歌麻麻
個chorus本身幾好聽 但唱嚟唱去都同一句
同埋好似台上面出事
Grand Final Running Order

Grand Final: 11 May 2024 - 2100 (CEST) / 12 May 2024 - 0300 (GMT+8)
Grand Final YouTube Live Stream https://www.youtube.com/watch?v=ckGRHJ-J9G4

Semi-final 1 YouTube Live Stream https://www.youtube.com/watch?v=dB5DuvK5UQU

Semi-final 2 YouTube Live Stream https://www.youtube.com/watch?v=KSYE-C1TuXo
荷蘭唔會夠jury分
以色列唔會夠televote分

克羅地亞抽到好籤
如果表演夠壓場有機會贏
今朝仲未平伏到 繼續喪loop estonia嗰首
終於睇翻佢今場唱live條片
本身睇佢個mv就係覺得佢唱chorus嗰段唔錯 所以先覺得佢應該有啲機會入到final
但既然係唱live出事 咁就真係合理賽果嚟
uuu~~ yeah~
一齊睇總決賽
Slovenia做大熱夾心餅好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞