[重甜][平行時空] 伴遊正傳 (暫名) 第二季 - 讀書郎

171 回覆
9 Like 0 Dislike
頂,你咁講完我自己都覺得有少少似,尤其是東晴嘅角色...
樓豬雜談 (2)

受制於第六、第七章嘅流暢度 (因為 Tonya / 曉俊都係有限視角) 以及劇情走向,同埋樓豬寫呢段寫到有少少頹,決定用雜談形式嚟答返呀~ 巴關於本時空反世貿示威/騷亂當中皇家香港警務處嘅相應部署。

//防守真係好鬆懈wor差過現實05年,當年起碼全部PTU上曬「韓國仔」防暴裝,齊曬全套IS(內部保安)架生。而家呢班皇家警察當正高風險活動係POE(Public Order Event)咁做,以為個遊行係三八婦女節呀?//

第六章嘅馬師道衝突係以下面片段大概 7:16 - 8:37 作為藍本 (包括 7:35 出現嘅滅火筒攻擊),當中可以見到現場警察嘅防護裝備係近乎零。
https://www.youtube.com/watch?v=ISTxh7EhoMw&t=537s&ab_channel=%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%96%B0%E8%81%9E%E8%B3%87%E6%96%99%E5%AE%A4HKNEWSDatabase

下面條片去到 5:52 有夾生𨅝斷鐵馬表演,嚇撚到當年睇緊電視嘅小樓豬吃手手。
https://www.facebook.com/watch/?v=1070383516687141

同原時空一樣,齊裝嘅防暴隊主要部署喺菲林明道同港灣道路口,亦有預備隊 (包括暫時借調嘅懲教署緊急應變隊) 部署喺港島北唔同地點。由於本時空嘅示威者比起原時空韓農更加兇狠,所以菲林明道現場嗰個 commander 一嚟就舉晒啲旗再 TG 招呼。

由於篇幅/樓豬墨水有限,防暴隊下幾季先有機會出場。

//無情報無準備政治部食左屎?遊行之前就應該敲下d組織者酒店房門講數啦,都係交戲姐,唔通真係入會場劫持d部長咩//

SACP 沈慧賢 (刑事及保安處處長):呢單嘢唔係我 in charge,有嘢請搵行動處淺野 sir。

SACP 淺野秋彥 (行動處處長):講數會議確實係有開過,有出席嘅團體亦都應承盡量確保示威會和平進行。至於冇出席嘅團體或個別示威者會唔會搞事 (例如喺旺角大肆破壞嘅激進無政府主義者)、又或者有出席嗰啲會唔會臨場反口,就唔係警方能夠控制到。

樓豬:參與本時空反世貿示威嘅團體點樣看待民間監察世貿聯盟,大約等於原時空 2019 年嘅反送中示威者點樣睇民陣;出面申請呢樣嗰樣,搞活動乜乜柒就 very good 嘅,去到示威現場係咪真係聽佢哋枝笛就另一回事 (即係好似當年班泛民去到立法會嘗試阻止人唔好撞玻璃入去,咪又係一鳩俾人撲低)。

警方當然知道示威團為咗交戲都一定會打大交,只不過落到場先發覺武力程度同演練嗰時有差距;正如 Tonya 所講,皇家香港警隊自從 [不能劇透] 後好日都遇唔到一次騷亂,有啲位甩轆係在所難免。

順帶一提,由於中文名常常惹人誤會,Special Branch 喺 50 年代中期更名為特別行動科 (通稱反恐科),專注香港境內嘅反恐工作;反間諜職能由帝國安全局 (ISS,Imperial Security Service,即係兼顧埋跨地域罪案調查嘅 MI-5) 接管。

有獎問答題:第六、第七章有兩個出場人物係彩蛋,香港時間 1 月29 號 (星期一) 2100 前搵到晒嘅話會有 (a) (暫定) 第九季第一章劇透,或者 (b) 2009 年 10 月 24 號反世貿騷亂大事記
短暫蒲頭,同大家交代返聲先:樓豬未死,最近寫緊第三至五季;由於研究需時,同埋要確保劇情發展合理,再加埋想嘗試落吓伏筆,實在需要啲時間。

不便之處,敬請原諒。

呀仲有,上面一堆選角申請表同埋有獎問答遊戲依然可以參與架。
龍年喇,樓豬祝大家身體健康、心想事成、出入平安、生意興隆、惡靈退散、武運昌隆!

你對呢本信應該有性趣

有英文版呀,不過未睇
btw 卡西巴
A wild appears!

以下呢段係第三季嘅少少劇透,劇情係向 <最接近的陌生距離> 致敬 (唔使驚,問準咗作者嘅)。

2012 年 9 月 3 號,上晝

(Tiago 視角)

大英帝國,香港帝國直轄市
新界南區,青衣分區
青衣街坊福利會車紹賢中學 (TYKWA Leonard Cheshire Secondary School) 門外

暑假尾段嚟貓屋 orientation 嘅時候,Tiago 有特登留意過停車場上嘅車,因此知道咗全校最高檔嘅車係校長架 Benz S-Class,然後到訓導組大佬兼疑似皇親國戚戴 sir 嗰架 Leyland-Humber Rover Defender;其餘都係啲中檔嘢,咩 Skoda、ToyotaOz、Afrocar、江淮之類,所以佢之後都放心揸架相對大眾化嘅 Ashok Daimler Tulsi 返學。

今日佢選擇咗搭河馬,一來係因為住荃景圍,坐新西綫到祈德尊花園再轉青衣 Skytrain 已經返到學校,二來亦想乘機觀察一下學校附近嘅環境,睇吓有冇特別嘢要留意。

由楓樹窩站出嚟到清心街,路上差唔多全部都係三五成群嘅學生,一係就係白恤衫藍長褲嘅『貓仔』,一係就係白長裙配紅色幼皮帶嘅『掠水妹』,即係隔籬東華三院蔣宋美齡 (青衣) 紀念中學 (TWGHs Marilyn Soong (Tsing Yi) Memorial College) 嘅女仔。

因為中學校址原先係車氏療養院嘅所在地,所以青衣福利會當年開始辦學嘅時候就用返呢個名;亦因為咁,學校嘅吉祥物就參考咗 <愛麗絲夢遊仙境> 嗰隻柴善貓 (Cheshire Cat),於是學校嘅花名係 『貓屋』、校隊叫做 『野貓』、同學們就係『貓仔』。

至於隔籬嘅青衣宋美齡中學,吉祥物係一個戴住黑超、揸二戰後期款掠奪者式攻擊機 (Bristol Buccaneer,即係原時空嘅 A-1 Skyraider) 嘅女機師。最頂癮嘅係,嗰個女機師個樣望落又真係有幾分似後生嘅宋三小姐。

難怪區內街坊都叫呢頭做青衣機場。車紹賢唔使講啦,聖彼得堡嘅毀滅者;宋美齡亦唔輸蝕,假假地都係華南空軍之母。

行到學校門口,離遠就已經見到戴 sir 同埋兩個高年班 prefect 扮演門神捉學生儀容。

「早晨呀,戴 sir。」Tiago 行到佢哋面前再同戴 sir 打招呼。

作為新仔,對前輩有禮貌係好合理亦都好合邏輯。

「早晨,朱 sir。」退役香港防衛軍下士兼現任民防隊隊員戴 sir 禮貌而冷淡地回應咗一句。

「早晨呀,戴 sir~」Tiago 背後傳嚟一把女聲。

「早晨喎,Miss Yung。」戴 sir 嘅語氣突變,令到 Tiago 都擰轉頭望一望。

Ahhhhhhh,果然。

「... 再傾啦,戴 sir,我入去先喇,拜拜。」只見有個靚女又同戴 sir 打招呼。

Nicole Yung,容樂瑩,現年 23 歲,中大讀完 undergrad 再去港師大讀 PGDE,一畢業就嚟貓屋教書。身材加上樣貌,如果去選港姐起碼頭三。

以上係上個禮拜 orientation 嘅時候 Tiago 對佢嘅印象。

佢今日嘅打扮係 OL 女王風格,兩吋黑色高踭鞋、薄黑色絲襪、黑色半身裙、收晒腰嘅白色女裝恤衫加黑色行政外套,再抽住個 Goyard tote bag。

4A 的同學有福了,因為你們的新班主任很棒,是個辣妹。

「早晨呀,朱 sir~」Miss Yung 都有同佢打招呼。

望到呢位黑髮尤物,即使 Tiago 已經有意中人,都不得不承認確實係有少少心動。

… 仆街,默認咗嗰個係意中人添。

Schiesse。

「早晨呀,Miss Yung。幾好精神喎你。」Tiago 將自己嘅思緒由 9,617 公里外拉返嚟。

「妝化得好啫,尋晚幾乎冇瞓過。希望我班仔聽教聽話啦,好緊張呀~~」Miss Yung 個妝又真係化得幾好,完全睇唔出睡眠不足。

「我都或者會有問題,但你一定 okay。」Tiago 出言安慰。

「你又咁 sure?」

「16 歲男仔,點都會俾返少少面靚女 miss 嘅...」

如是者,佢哋一路傾住偈,一路沿樓梯行上由高 form 老師共用嘅五樓教員室。

「... 我執執啲嘢先,good luck!」

「Good luck!」

入到教員室,佢哋就返埋各自嘅位。Miss Yung 個角落靠窗,而 Tiago 個位就喺門口向右轉兩格。

放低袋,開咗電腦,再拎埋陣間班主任堂要用嘅嘢出嚟之後,Tiago 就行去 pantry 度沖咗杯雀巢即溶咖啡順便 check message。

睇 noti,Helga 似乎 send 咗一堆相 + 片過嚟。Tiago 諗都唔諗就直接 swipe 走,留返放學先睇。

明知 NSFW 就梗係唔會喺學校開嚟睇啦,傻的嗎。

佢繼續碌落去,睇吓下一條友講咩。

Santiago’s Marconi Ericsson Cosmos 3 --> Pigeon --> Conversations --> Joan “Ducky” Liu

@Jeanne_Duck: [send a photo: 佈置得好整齊嘅枱面;左邊一個相架,右邊一盆植物]

@Jeanne_Duck: 返到學校未呀
@TiagoTrains: [sent a photo: 手拎住裝滿咖啡嘅皇家香港軍團成軍 150 週年紀念 mug,背景係教員室 pantry]
@TiagoTrains: 一早沖定 Canadese 等打鐘啦
@TiagoTrains: 學似你咁咩,遲到大王
@Jeanne_Duck: 你去死啦
@Jeanne_Duck: 都係行山嗰一次啫
@Jeanne_Duck: 使唔使講足三年呀
@TiagoTrains: hahahahaha
@Jeanne_Duck: 你等住幫你細佬收屍啦!!
@Jeanne_Duck: [sent a voice message: 我收工就去買 shotgun,下次 GDA 打爆你個龜頭]
@TiagoTrains: [sent a voice message: 我好~~~~ 驚呀,Miss Liu]
@TiagoTrains: 話說阿卵話佢同事吹緊雞下禮拜船 P
@TiagoTrains: 聲稱重女
@TiagoTrains: 你有冇興趣
@Jeanne_Duck: okay arrrr
@Jeanne_Duck: check check schedule,轉頭覆你

佢繼續碌落去,睇吓再下一條友講咩。

Santiago’s Marconi Ericsson Cosmos 3 --> Pigeon --> Conversations --> Antonia Heydrich

@TonyaAF: [sent a photo: 精緻嘅晚餐,一杯紅酒配厚切牛扒加薯條]
@TonyaAF: 開學第一日
@TonyaAF: 點呀你,朱 sir?
@TiagoTrains: 你就好啦,咁嘆
@TiagoTrains: 今朝差少少瞓過龍
@TiagoTrains: 好在仲夠時間咬早餐
@TiagoTrains: [sent a photo: 一件咬咗一半嘅菠蘿油,外加一杯凍奶茶]
@TiagoTrains: 你係聽日見事頭婆?
@TonyaAF: 係呀
@TonyaAF: 勁緊
@TonyaAF: 勁緊張*
@TiagoTrains: 你?
@TiagoTrains: 緊??
@TiagoTrains: 真咩???
@TiagoTrains: 😂😂😂
@TonyaAF: 我屌你啦,朱啟傑

「叮咚叮咚...」校鐘響起,原來已經八點鐘。

@TiagoTrains: Oh shit
@TiagoTrains: 打鐘喇
@TiagoTrains: 再講啦
@TonyaAF: [sent a voice message: 加油呀,朱 sir!]
@TonyaAF: [sent a photo: 一對浸緊泡泡浴嘅長腿]

Tiago 既無奈又興奮地望住張相。

無奈,因為 a) 就嚟早會,扯住旗咁行上台好似唔多理想;同埋 b) 其實呢個係大棚福利,過多十分鐘都會擺上 PicShare story。

興奮,因為 a) 唔係個個都有得睇原圖;b) 對腳真係幾好 J (雖然佢唔係腳膠);c) 鏡頭背後嗰個女人冇著衫。

冷靜,冷靜,Tiago 一邊同自己講一邊袋返埋部電話,準備搵路去禮堂。

都未行出教員室就已經見到滿面笑容嘅戴 sir 喺門口等佢哋。

「Miss Yung,朱 sir,我帶你哋去禮堂吖。」

想帶 Miss Yung 咋掛,Tiago 心諗。

「哦,好呀!」估唔到 Miss Yung 又幾受落。

襄王有夢,神女又有心... hmmmmmm,兩個禮拜應該差唔多,三個禮拜 max, Tiago 腦入面開咗花生評述 mode,口頭上就好識做地擦個靚鞋。

「咁麻煩晒你喇,戴 sir。」
驚喜!
興唔興奮先?
我好興奮呀.jpg興奮過聽朝畀國安拍門帶走
有國安將你 帶走怎算好~
用200磅體重優勢壓住佢地,學年初三失常男途人,用奪命骹剪腳鎖住佢地
無敵風火輪
想睇文!!
巧滾動,竟然有人期待呢個故

好可惜,最近學業 + 搬屋好 Q 多嘢搞,同埋想做多少少 background research 等後面嘅章節比較連貫而唔係好似之前咁鳩寫,寫故嘅進度相當慢

Btw 你係有自選角色機會架,詳情請留意樓上
新讀者留名
多謝支持,方便嘅話可以留少少閱後感啊~
係,但諗唔到咩好,又唔想太中二又符合返個setup
唔驚 wor,個故我預起碼十季,角色設定點都可以改到 fit 嘅
留名睇王敏德出場
下一季一定出場,不過 exactly 幾時就未 firm
樓豬未死,只係千九幾份 final project 過幾日 due,完全冇時間寫故 / 深入研究各式歷史問題。

第三季要再等下添 sor
更正啟事:本季第一章曾經出場嘅 林鴻鈞營長 改為 舒鴻鈞營長
人在柏林,靈感湧現,應該月尾會有 update (一係第一季加料,一係直接開第三季)。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞