[重甜][平行時空] 伴遊正傳 (暫名) 第二季 - 讀書郎

171 回覆
9 Like 0 Dislike
喺唔劇透嘅前提下,可以話你聽至少曉俊同欣琪喺後幾季嘅角色會相當關鍵;其他角色,礙於樓豬文字功力有限,只可以應承會盡量調整。
建議姐,而家都好好睇!!
樓豬心情好,陣間有文
Trigger Warning:以下內容,涉及關於平行時空的皇家香港警務處執行人群管制及防暴任務之描述,敬請連登仔留意。

第七章:美人遇險 (1)

2009 年 10 月 24 日,下晝

(Tonya 視角)

大英帝國,香港帝國直轄市
港島區,灣仔分區
軒尼詩道官立小學外

「ONE-TWO,one-two!ONE-TWO,one-two!ONE-TWO,one-two…」班黑衣人嗌住口號,喺街上快速向西跑。

我同 Naomi 兩個就一路跟住佢哋跑。

去到菲林明道路口,黑衣人兵分兩路;一班繼續向西推進,另一班就轉右入菲林明道。

「嗄... 點呀... 嗄... 跟邊邊呀... 嗄...」我扯住蝦咁問 Naomi。

「右邊,右邊!嗄... 嗄...」Naomi 扯住蝦咁答我。

事後諗返,都啱嘅。記者嘅天職就係要追新聞,而班友睇個勢似係想過橋然後直衝會展,咁大單新聞梗係要追啦。

「嘩,頂,咁樣好咩?」

我咁詫異嘅原因係因為轉咗入菲林明道嘅黑衣人冇上天橋,而係直接跑出告士打道。

冇封路嘅告士打道。

又好彩,係告士打道。

平均行車速度講緊 40 km/h 都未必有,求其一條友 - 或者好似而家咁幾百友 - 衝出馬路都唔會造成嚴重意外,最多係司機砵、乘客屌,或者司機砵完跳落車屌。

例如呢個的士司機。

「屌穿你個閪呀!屌爆你個閪呀!屌你個老母呀!屌爆你個閪呀!屌臭你老母化閪呀!屌你個閪衝出嚟做乜撚野呀屌你老母!屌你阿媽個閪呀!屌你老母!屌穿你阿媽個閪呀!屌爆你個老母!」

神推鬼㧬地,我同 Naomi 啱啱好跟到 18 HARBOUR 外面,去到呢架西行嘅的士旁邊,於是就影到呢一幕。

中氣十足嘅白衫阿叔,加上車入面一家三口歐洲遊客驚訝嘅眼神,都成為咗未來一個月沙律台嘅熱門話題。

「爹哋,媽咪,司機叔叔做咩咁嬲嘅?」望落十歲左右嘅小妹妹好無辜咁問。

「司機叔叔好鍾意揸車,但係而家條馬路俾人阻住咗,佢冇得揸車,所以咪唔開心囉。」因為車窗開咗,我聽到佢問咩,於是就口快快答咗。

用嘅係德文。

「知唔知前面搞咩呀,fraulein?」個阿媽即刻一輪嘴問。

「反世貿示威吖嘛,不過明顯地偏離晒計劃。你哋真係唔好彩,揀正今日嚟玩。」我一路答一路望住附近環境。

唔,一切正常,冇咩特別,都係一大棚黑衣人喺電車路方向嗰幾條街衝出告士打道東西行線,然後再一路拆欄杆一路向會展方向進攻。

「’scuse me,I’m Naomi Lahm,from Hong Kong University’s CampusTV。Do you mind if I ask you a few questions?」Naomi 喺隔籬問。

「哦,可以呀,橫掂都冇訂好去。」個阿爸又幾好老脾。

「好,咁我問問啲基本資料先。請問先生點稱呼呢?」

「Georg Gruber,呢個係我老婆 Maria,同埋我個女 Agathe。」

仆你個街,你不如直接話係 <仙樂飄飄處處聞> 嗰一家人?

好彩忍得住冇講呢句出口。

「咁你哋邊度飛過嚟玩架呢?」

「Linz,Austria。」

阿爺埋尾嗰幾年遊雲野鶴咁四圍火車旅行,其中一站就係林茲。佢仲專登寄咗張明信片返嚟,話咩原來希特拉都曾經係林茲街坊。

都難怪佢成日講嘅,話晒當年就係佢親手送第三帝國落地獄。事緣係柏林圍城戰後期,希特拉嘗試出逃,但俾德奸 Hans Oster 通水俾阿爺帶隊伏擊,搞到元首走頭無路,引爆手榴彈同 Eva Braun 攬炒。

「I see I see,咁我想問 -」

PAANG。PAANG。

兩聲巨響。

Agathe 小妹妹聽到嘭嘭聲,嚇到大喊。

PAANG。PAANG。

再嚟兩聲巨響。

作為一個警二代,去到呢個地步,仲唔知咩事咩。

「卒之都係要出...」我喃喃自語,然後...

「催淚彈!上嘢,上嘢!」呢句係廣東話,對住 Naomi 講。

「警察放咗催淚彈,你哋快啲走!」呢句係德文,對住 Georg 一家講。

POOM……… PAANG。

「唔使驚,姐姐會睇住你架。嗱,你戴住佢,就冇事架喇。」我除咗頭盔、眼罩同埋豬嘴俾 Agathe 戴住。

小妹妹喊到收唔到聲,係要咁樣氹架啦。

而令小妹妹唔喊嘅代價,就係大姐姐打真軍硬食催淚煙。
第七章:美人遇險 (2)

(Tonya 視角)

港島區,灣仔分區
告士打道西行線

我地一行五個人向返電車路方向跑。

跑咗幾秒,已經聞到順住風吹過嚟嘅催淚煙,開始 feel 到對眼同個呼吸系統搞不撚掂。

喉嚨極度涸,咳撚到甩肺咁滯。

塊面揦住揦住,鼻水開咗水喉咁流唔停。

眼更加唔使講,眼淚狂流,你想像係切洋蔥嗰個感覺然後放大幾十倍。

好好彩,我係幫 Georg 一家人爬過花槽,再去到大新中心門口先至完全收皮,對眼終於徹底地擘唔開,變咗個咳到傻撚咗、完全失去 situational awareness、冇晒方向感嘅盲人。

黑暗中,只係 feel 到有人扶住我,步速相當快地帶住我小步跑咗一段路。

「呢度應該 okay,我擺佢埋牆邊先!」

不明人士逗住我,慢慢放我落地。

「而家幫你洗眼呀吓。岳高頭,向左傾。」

我照做,然後就有人將涼水慢慢倒落我塊面上。

「Keep 住眨眼啦。」

咦,真係好似即刻冇咁惡頂,慢慢擘得返開對眼。

倒水嘅係 Georg。

「好喇,而家向右傾。」

我又照做。

如是者洗咗幾轉,終於將塊面勉強洗乾淨,亦抖得返順條氣,恢復返視力。

睇吓咩境環先。

我哋而家喺柯布連道同駱克道交界,John 仔同埋紅會 set up 咗個急救站協助受傷嘅人。

Naomi - 唉,頂,條八婆原來一路 roll 住機影 Georg 救我;咁就仆街啦,流晒眼淚爆晒粗嘅衰樣俾全校睇晒,乜撚嘢形象都冇晒 lu。

收皮啦,雞婷,你本身都冇形象架啦,謎之聲音出嚟搞事。

頭先仲喊晒口嘅 Agathe 而家笑到見牙唔見眼,坐喺樓梯邊腳仔 fing fing 咁嘆世界;梗係啦,有個 St. John 姐姐買咗雪糕俾佢食。

再望望隔籬,Maria 攞咗 Georg 件恤衫嚟包住口鼻。

於是 Georg 得返件小背心,就俾我見到佢膊頭個紋身,亦終於明白點解條友完全唔驚咁。

Gebirgsjäger?」我問。

Ja。」佢答。「你老竇係手足?」

因為呢條友曾經 (?) 係奧地利陸軍嘅山地步兵。

Nein,Mutti 當年喺土耳其同你啲師兄合作過。」

Hmmm,返去同 Mutti 講先。佢應該會幾有興趣。

係喎,Mutti。

我即刻拎電話出嚟睇。

果然有搵過我。
第七章:美人遇險 (3)

(Tonya 視角)

港島區,灣仔分區
告士打道西行線

Tonya’s Oranje I-Mobile 4 Deluxe --> Pigeon --> Conversations --> Mutti

@fiona.wy.shum: Liebchen
@fiona.wy.shum: 收到風,灣仔放咗 tg
@fiona.wy.shum: 你有冇 friend 喺現場?
@fiona.wy.shum: 有嘅,叫佢地唔好企咁前
@fiona.wy.shum: 同埋上齊嘢先好留低
@fiona.wy.shum: 最好搵定律師

咁既然有時間,應一應機先。

@TonyaFriedChicken: 我同 Naomi 落咗灣仔
@TonyaFriedChicken: 你個女今日做替工,兼職記者
@TonyaFriedChicken: 啱先借咗架生俾個小妹妹,搞到食咗少少 tg
@TonyaFriedChicken: 而家洗咗眼,冇問題
@TonyaFriedChicken: [sent a photo,Tonya 戴住頭盔眼罩同埋豬嘴自拍]
@fiona.wy.shum: 哦~~~
@fiona.wy.shum: 咁夠做啦
@fiona.wy.shum: 唔阻你
@fiona.wy.shum: 自己小心
@fiona.wy.shum: 仲有,阿婆問你下禮拜得唔得閒飲茶
@fiona.wy.shum: 可以嘅話,順便俾個 AAR 我,for 今日嘅 operation
@fiona.wy.shum: [sent a photo,書檯面放咗兩張 £100 紙幣]
@TonyaFriedChicken: ja
@TonyaFriedChicken: 飲茶可以,AAR 盡做
@fiona.wy.shum: sehr gut
@fiona.wy.shum: Love you bye
@TonyaFriedChicken: Love you bye

你冇睇錯,沈慧賢就係一個咁反傳統嘅老母。

俾著係正常嗰啲,一早追魂 call 炸到你唔返屋企唔得。

Mutti 呢個人實在太搞笑,搵日再詳細介紹。

開心返埋嚟先。

--------

背景再度傳來巨響。

「點都好,你幫咗我哋咁多,尤其係我個女。」Georg 向我伸出手。「Danke schönFraulein…?」

「Heydrich。Antonia Heydrich。」我同佢握手。

Georg 眼光一閃,應該係認得我個姓。不過佢淨係點點頭,冇講啲咩。

之後就輪到 Maria 仲有 Agathe 同我 + Naomi 擁抱。

「麻煩到你哋,真係唔好意思呀。」Maria 同我哋講。

「講呢啲,你哋肯受訪我多謝返你哋先真。」Naomi 差在未九十度鞠躬。

「不過想再麻煩多你一樣嘢:啱啱問過,灣仔站好似封咗。我哋可以點過海?」Maria 有少少唔好意思。

「唔計無啦啦封路嘅話,最穩陣就行去添馬搭地鐵,行大概 20 分鐘鬆啲就到。嗱,你呢度上天橋,行去灣仔站 A5 出口嗰個方向,落咗橋轉右,跟住電車路一路行就會去到添馬,落地鐵搭紅色線就可以過海架喇。」呢 part 交俾我啦,話晒都係 N 年前嘅野外定向好手。

「哦,咁好啦,我哋行啦。」Georg 行動力相當高,攞到資料後就馬上行得。「得閒嚟林茲,我請你飲啤酒。」

Auf wiedersehenFraulein Heydrich,Fraulein Lahm。」Agathe 好乖咁同我哋講拜拜。

Auf wiedersehenFraulein Gruber。」我摸摸小妹妹個頭。

送走咗 Gruber 一家之後,我同 Naomi 戴返齊架生就衝返出已經演變為戰場嘅告士打道繼續拍嘢。

--------

嗰一刻,我確實有諗過係咪應該搵次真係走轉奧地利,順便去拜仁探親。當然,後來入咗港隊就忙撚到飛天,自自然然就冇咗回事。

得閒飲茶,係咁上下架啦。

點會估到,幾年後又真係會再見返 Gruber 一家。
第七章:美人遇險 (3)

(Tonya 視角)

港島區,灣仔分區
柯布連道與謝斐道交界

Tonya’s Oranje I-Mobile 4 Deluxe --> Pigeon --> Conversations --> Mutti

呢個先係正確嘅位置,sor 鳩
希特拉嘅新自殺方式好有喜感會展一帶建築同現實有無唔同?
幾好,繼續努力
當你明白到 Tonya 阿爺喺原時空嘅所作所為之後就會明白本時空希特勒嘅結局係幾咁諷刺。

本時空嘅港島北繞道 (Island North Bypass;即係原時空嘅中環-灣仔繞道) 以高架橋方式興建而唔係隧道,但除此之外同原時空大同小異 (順帶一提,本時空嘅 18 HARBOUR 即係原時空嘅中環廣場)。
歡迎新讀者

同埋多謝
屌,起完底原來唔係新讀者,自膠
第七章:美人遇險 (4)

2009 年 10 月 24 日,下午

(曉俊視角)

港島區,灣仔分區
軒尼詩道與菲林明道交界

女巫呼叫紅五。

「紅五收到,請指示。」

轉位置,你們去軒尼詩道與菲林明道交界就位,繼續觀察情況,隨時匯報。

「收到,通話完畢。」曉俊確認命令後扭頭看著欣琪。「走吧。」

宛如外出約會的情侶,他們一邊說悄悄話一邊拿出手機拍照,藉此紀錄現場狀況,之後交給上級作分析。曉俊留意到沿途看見的路人們都是一副看好戲的樣子,津津樂道地指指點點,就差沒拿著桶裝爆米花邊吃邊看。

也許在一個與騷亂幾乎沾不上邊的地方,當地人民會覺得這種動作片才會出現的畫面很刺激。

對於擁有幾年軍齡/警齡並且有實戰經驗的曉俊和欣琪,這實在算不上什麼大場面。

這對假冒鴛鴦默默地站在街角,看著殺聲震天的示威者向會展方向跑去,然後就聽到幾聲巨響,再嗅到順著風勢向他們飄來的催淚煙。

「紅五呼叫女巫。」

女巫收到,請說。

「警察發射了催淚彈,我們找地方躲一下再匯報。」

明白,你們小心。

還好,他們倆在訓練時都有被催淚煙熏過,也還記得如何應對,於是立刻衝進了路口附近的家品店,買了兩瓶水、幾條小毛巾、也很幸運地找到兩副泳鏡。

不得不說,這些土製裝備確實發揮到作用,至少他們沒有像本來還在看熱鬧的途人一樣淚流不止。

「紅五呼叫女巫。」捂著濕毛巾的曉俊呼叫上級。

女巫收到,請說。

「黑衣示威者在告士打道與警察發生衝突。我們這個位置看不清,打算轉換位置繼續觀察,請指示。」

不用了。女巫呼叫各單位,行動取消,重複,行動取消。各位可以自由活動。通話完畢。

曉俊和欣琪面面相覷。

「馬勒戈壁,被假情報騙到是吧...」欣琪抱怨道。「別,千萬別。」

「我什麼都沒說。」曉俊一臉無辜。

「我知道你又想說 “反正上面交代了任務,我們照做便是”,是不是?」

「... 是。」

「我就知道... 那你現在有什麼打算?」

「還沒想到,可能去一趟健身房吧。」

「要不你陪我去買泳衣?」

「又買泳衣?不是已經買了嗎?」

「那三套是連體泳衣,練習用的。我現在想買 bello,去沙灘還有拍照用的。」

「哦... 到時候可以看看嗎?」曉俊滿懷希冀地問。

「本來就是想要讓你現場驗收的。」欣琪在他耳邊輕聲說道。

曉俊又可恥地硬了。
[甜] 第七章:美人遇險 (5)

2009 年 10 月 24 日,晚上

九龍區,旺角分區
旺角西武廣場六樓,Uniqlo 分店

「曉俊啊?」欣琪在更衣室的小房間裡探頭出來。

「嗯?」曉俊應了一聲。

「進來幫我看一下。」

關了門,他發現欣琪一絲不掛,拿著不同款式的貝露泳衣放在身前打量。

一如他所料。

「你說哪套好看?」欣琪問道。

「都好看,不穿最好看。」曉俊面不改容道。

「臭色狼,人家認真問你呢。」欣琪笑罵道。

「藍色那一套挺好,綠色的那一套也不錯。或者可以試一下黑色跟... 嗯... 例如白色或者紅色的配搭。」曉俊認真的點評。

「好,那你先幫我拿著這些。」欣琪把手上拿著的泳衣都塞給他。

沒等曉俊弄明白,下半身一陣涼意傳來,然後就是一團濕暖軟把已經硬挺的雞巴包緊。

「嗦... 啜… 啜… 嗦... 啜… 啜…」

口活是個技術活,而經驗老到的欣琪絕對是大師傅。

打野炮的刺激感,加上更衣室鏡面牆反射出欣琪跪在地上的景象,都讓曉俊興奮不已。

「好爽,啊,嘶,哇...」

「啜… 啜… 啜… 啜… 啜… 啜…」

「要來了啊... 啊 -」

正當欣琪的頭加速前後移動,準備迎接最後的大爆發,曉俊的電話卻不合時宜地響起。

以前的曉俊,一定會馬上接聽。

現在的曉俊... 還是接了電話。

不接不行,來電顯示上寫的是 “尹東晴 (Dawn)”。

曉俊!救命啊!」電話另一頭的背景很吵雜,主要是驚叫和東西被打爛的聲音。

什麼!?

「發生什麼事?你在哪?」仍被欣琪含住的雞巴迅速軟下來。

旺角街頭!不知道詳細位置!

「文清跟慧心呢?」曉俊拍拍欣琪的頭,示意她鬆口。

走丟了!剛才一大堆穿黑衣、戴面具的人衝出馬路,阻塞了交通,然後瞄著店鋪就大肆破壞!

「草泥馬... 好,你先找個地方躲起來,再把地址發給我。」被解放的曉俊馬上把彎腰穿褲子。

好的!請你盡快!」電話掛斷了。

在曉俊穿好褲子的同時,欣琪也重新穿上了內衣褲與外衣,由火辣辣的裸女變回了精明能幹的前女警。

「她在哪?」

「不知道。下去再說。」

兩人很文明地把泳衣全交回給售貨員,然後跑到百貨公司的跨層扶手電梯,無視途人驚訝的目光,三步併兩步往地面跑/跳。
第七章:美人遇險 (7)

2009 年 10 月 24 日,晚上

九龍區,旺角分區
奶路臣街 15 號四樓,聚文書店

書店不算大,可是書籍的種類卻很齊全;無論是古典文學著作的翻譯本、網絡作家的出道作品、難登大雅之堂的性感模特兒寫真、甚至是極端反動的政經研究書籍,都能在裡面找到。

當然,曉俊不是來找書的。

要找的人,不顧儀態地坐在地上。

手裡的紙杯綠茶和紅腫的眼睛,都說明了東晴 - 他明面上的追求對象、實際上的保護對象 - 剛剛經歷了一場驚嚇。

這段時間,曉俊面對女生時的舉手投足已經有點老司機的風範。而作為一個老司機,面對這種情況,當然要好好的安慰一下受驚的女人。

於是,他坐到東晴的身旁,伸手摟住她。

她無聲地倒進他的懷裡。

良久,曉俊牽起了她的手。

「趁騷亂還不算太嚴重,還是快點離開比較好。」他柔聲道。「我送你回家吧。」

「嗯。」依偎在他懷裡的東晴應了一聲。

兩人沒有留意到欣琪的臉上閃過了一絲哀怨。

「路面交通就別想了,地鐵站好像也關閉了。想回去,要不走路去太子或者大角咀碰碰運氣,要不... 你們在九龍這邊找間酒店過夜吧。」作為掩飾,她開玩笑道。

「那你呢?」東晴問道。

「老娘今天悶死了,好不容易有熱鬧看,怎麼能錯過呢?」欣琪故作輕鬆道。

曉俊和東晴互相看了一眼,作出了決定。
第七章:美人遇險 (完)

2009 年 10 月 25 日,凌晨

(東晴視角)

九龍區,啟德分區
啟德港灣酒店,7021 室

洗髮露、沐浴露、加上護髮素混合而成的泡泡,混和著別的液體流進去水口。

東晴站在花灑下面,感受著熱水從一個月前被條染成紫色與黑色互相交錯的秀髮流到白滑的肌膚上。

終於,成了;把章曉俊搞定了。

她心滿意足的長嘆一聲,仔細地洗遍全身,再把浴缸注滿熱水。

好久沒浸過泡泡浴了。

美美地躺在大浴缸裡的東晴想起了三姑六婆們興高采烈地喝著酒給出的建議...

... 看看你,那~~ 麼胸狠,一定要給他來個 “夾腸仔”...」Gigi 如是說。

... 手不要用死力緊握,慢慢掃才舒服;如果可以的話,加點潤手霜或者沐浴露,效果會更好...」Jade 如是說。

... 好好利用舌頭,但千萬、千萬、千萬別用牙齒...」Sandy 如是說。

... 把頭埋進枕頭裡,屁股可以再翹高一點...」Chelsea 如是說。

... 不是用蹲的,這樣上下前後動就行;對對對,就像騎馬一樣...」Tonya 如是說。

剛剛幾輪大戰,她也盡所能地把這些建議在曉俊身上全試過一遍。

Hmmmmm,應該是成功吧;看他之前舒服得叫了出來、現在在外面睡得像頭豬一樣,她感覺到自己總算沒吃大虧。

畢竟,處女之身是很寶貴的。

聽說是這樣。

確認了關係後,接下來就是要讓章曉俊真正墮入愛河。

作為戀愛初哥的她,得好好琢磨琢磨該怎麼辦。

任重而道遠啊,東晴...

但至少,今晚可以好好的放鬆一下。

第二季 - 讀書郎

下一季... 要少少時間儲下稿,順便度度未來劇情走向。好遺憾地宣佈,本故事暫時停更。

一如以往,今季加入嘅新讀者會獲得自選角色嘅機會,詳情稍後公佈。
加油,期待出新篇,得閒幫手推po吹水
秉承本故事傳統,新讀者將會獲得自選角色嘅機會;保證有得出場,但唔保證有好下場。如有興趣,請將下列表格填好再 po 上嚟。

姓名:[自選,唔好太 kam 就得]
花名:[可以唔寫,不過唔寫就等樓豬發落 ]
年齡:16 至 59 [自選,但樓豬有最終決定權 ]
國籍:[自選,但樓豬有最終決定權 ]
種族:[自選,但樓豬有最終決定權 ]
職業:[自選,但樓豬有最終決定權 ]
少少自介:[可以唔寫,不過唔寫就等樓豬發落;樓豬同時有最終決定權 ]
希望由邊位名人飾演你嘅角色:[自選,但樓豬有最終決定權 ]
秉承本故事傳統,新讀者將會獲得自選角色嘅機會;保證有得出場,但唔保證有好下場。如有興趣,請將下列表格填好再 po 上嚟。

少少自介:[可以唔寫,不過唔寫就等樓豬發落;樓豬同時有最終決定權 ]

樓豬雜談 (1)

(由於內容直接牽涉本季劇情,所以擺呢度而唔係講經 post)

赴港留學生計劃係華北政府推動中(華人民共和國)英關係正常化嘅重要一步;主要係香港嘅大專院校 (由港大中大等資助院校到都大樹大呢挺自資營運院校都有) 每間開多若干個額外學額,再由華北教育部出面喺全國各地搵應屆高中畢業生跟 Non-JUPAS 考入學試,考得入嘅要先過政治審查、再去 TJ 園區過埋適應性課程先有得上機去香港。跟呢條隊嘅 (例如東晴),以下統稱學習組。

當然,正如陶主任所講,派得人出去就唔可以冇監管,於是就到 "易先生" 出場。佢嘅工作就係提早喺全國軍警人員入面搵啲後生得嚟有足夠實戰經驗,而行出嚟又唔會太過似軍警嘅人送晒去 TJ 園區特訓然後跟住學院派一齊考入學試,而去到香港就會同學院派一齊生活一齊上堂;於是就有曉俊 (陸軍空降兵)、建國 (武警)、欣琪 (天津市公安)、文清 (海岸防衛隊,隸屬武警序列) 等人嘅加入;以下統稱保護組。

大部份情況下,港僑辦已經安排咗離學校唔遠嘅 off-campus 住宿,管理比較容易,所以保護組同學習組比例上係一對一,亦通常係男 mark 男、女 mark 返女。但如果有學習組成員有 hall 住,比例就會完全唔同;例如港大,因為東晴有宿位,所以曉俊等人都要安排住 hall;亦由於住 hall 好容易有得扑嘢嘅關係,所以曉俊等人嘅掩護身份要加上情侶關係,為經常出雙入對提供理由,亦盡可能保證華北宿生唔會同未經批準人士發生男女關係 (當然只能夠係 "盡可能",你見曉俊第一日已經犯咗規)。

留學團確實有個黨委書記嘅,派去各院校嘅分隊亦有指導員;程若霜 (班長) 就係港大分隊嘅指導員。至於紀律問題... 咁講啦,上樑不正下樑自然歪;黨委書記同埋指導員有冇叫雞s / 鴨s 或者濫用職權要求學習組 / 保護組提供性服務... well,我話冇你都會嫌我車大炮即刻棄故啦係咪?

以上細節,樓豬喺可行情況下會喺本故事後段寫返入劇情。不便之處,敬請原諒。

P.S. 曉俊唔小心 (?) 上咗語涵之後其實有私下向班長報告,得到嘅命令係盡可能博取佢好感然後嘗試統戰;但由於語涵之後去咗阿根廷 exchange,上頭就叫佢返去專心保護東晴;語涵返嚟之後冇再住 hall,於是臨時被拉嚟接替曉俊做統戰任務嘅學習組男仔就算有一兩堂同班亦冇太大進展。

P.P.S. 欣琪嘅掩護身份,人設上係 Hall / U 公廁,專門以美色獲取情報 (唔理有冇價值都好),所以專登冇安排掩護男友俾佢;佢同一村騎兵團嗰四條蛋散嘅所有 "交流" 理論上唔應該發生,但同時亦唔係違紀行為。
好有喜感 變左青春校園劇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞