有冇人做緊中銀it department?

270 回覆
5 Like 75 Dislike
叫佢拎邊條policy出黎啦
比人求其大都哽得落既?
依間係唔撚正常公司
只要個上司係福建幫就有人保佢
我個個老細都係痴線
成班管理層都係有問題
又諗起一樣野
有年毅行者同樂施會步行籌款
因為班on9 老細要跑數
老細迫人捐最少一舊
我又諗起一樣野
有個星期六朝早突然收電話
老細打黎問我某個system error message 咩有意思
我心諗我份工要背書架咩 套野寫得廢
然後隔幾日捉我入房照肺 話我唔記得啲message 背後意思
心諗on99
我記得我腦細叫我背需求說明書同功能說明書
然後一句唔該推左我做BA去同幾個 user 開會
明明我唔係BA
你覺得中資入面氣氛會好?
我又想起一樣野
依間仆街野好興同你傾就話一年 contract
到 agent 簽約先同你講話因為budget 問題只可以俾到半年甚至三個月 contract 你
仲會壓價
因為佢哋 contractor 人工係跟長工個薪級
同埋IT 部有規定某D職位的人工加幅係對上果份不超過10%
員工守則寫長工有2手事假
可以唔駛比理由同可以逐個鐘計
唔係半日半日咁請架wor
FG 50K
Contract 咁低揾鬼做
Contractor 本員工守則好薄
請假個 part 只係話要提早知會上司
其他咩都無講
所有咪只可以請到馬餾
屌佢老母即場比信啦
不平等合約,唔係佢話賠就賠

半年好短,到時可能係你想走,佢想你留
上面講過
2022年有單案例確認左
中銀合約用的 liquidated damage 係僱傭合約係 enforceable
只可以話咁都聽話既話個ba 都幾不孝或者慣左做奴無得救
中銀BA,30K 已經叫高人工
你舉果個案例
Mr Ng (Claimant) was employed as a Vice-President and Director of Ever Honest Industries Ltd (Employer).
咁都拎得出黎比較? 原來巴打你做中銀總裁
冇錯
正常公司聽到呢啲最後一面都即刻叫你擺低啲野去醫院

但中銀唔係正常公司
Medical leave都可以唔批
仲夠膽死叫你ot夠8個鐘就可以攞一日補休假
唔出奇
好多行請ba 都30k up
但一定要你做過同行
有IT經驗優先
Medical leave都可以唔批

勞記見
再唔係就東張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞