有冇人做緊中銀it department?

270 回覆
5 Like 75 Dislike
都係要睇返你自己入職簽嗰張contract為準,之前入咗職嗰啲同你將會簽嗰張都唔一定一樣,你喺度問咗都未必有用。
你有咩唔清楚,簽嗰日問清楚睇清楚先簽就得,覺得唔fair就唔好簽。
Fresh grad 入中銀仲有個唔好處
就係學唔到野
一來佢入面仲行緊 Java 6.0, powershell,cobal power builder 依D出面淘汰左十世的 system
二來佢入面係做 paper work 多過真係做野
個 workflow 同出面脫節左成廿年
中銀一開始唔應該入先啱

正所謂
入中銀 悔終生
外資細行 更稱心
仲有貪污制度化
用認可供應商依招合法收回佣
慶幸嗰陣時我老細冇同我續約
唔使賠錢亦都冇轉長工
中銀養老一流

千其唔好諗住有人工加

利申: 以前做bochk trade floor fo support
因為留得係中銀長的全部都係廢柴
我好後悔曬左一年係中銀
搵番出面仲要被人 discount experience
佢哋仲以為自己高人一等
murex
好彩轉工咋早走早著
佢哋依家請唔到人
專登呃D Fresh grad 同轉行的入去做 labour
如果真係勁的就走左出去做😂
家家有球有啲人想轉行做it咪入去做囉
過幾年出返嚟再轉其他工
但我識嗰啲以為長工好似寶咁
真係早走早著 入面啲系統舊到on9
而且要就大陸嗰邊
裡面學嘅嘢出到去幾乎係廢
入面好多廢老退休mode
官僚主義垃圾到無人有

同大貓真係差天共地
我做完中銀果年完全搵唔到其他銀行工
要折隋到去做財仔證劵行依D
我以前預到個極品大陸佬 PM
User 叫佢做乜都話做唔到唔做
仲要推個乜都唔識的大陸婆BA 去送死

個大陸婆BA 乜柒都話唔啱程序
仲屌番個User 轉頭
搞到個 User 後尾未簽後評價報告夾番佢地轉頭

之後玩 email 筆戰玩左成半年
結果 project 開唔成
佢哋以為中銀可以 Hea 做又唔炒人😂
但做得耐係會轉唔番出去
萬一學得十尻幾年前滙豐咁炒人
肥雞餐都無得你食
過幾年都水退
出唔番黎🤣
其實做過中銀都起碼叫做過銀行?
domain knowledge 點都有啲
係技術層面比人discount 咁解啫
最慘係被人水左入黎做 non core non mobile 果班😂
可摸耳講下中銀 mobile channel 有咩學
有冇人識條女叫Cherry好撚正?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞