有冇人做緊中銀it department?

270 回覆
5 Like 75 Dislike
係一個月 notice 再加一個月毀約金
之前好似係份約剩返幾多個月就要賠返咁多 唔知有冇記錯
一個月果個係agency 定,可以用勞工處大佢取消返/唔畀/叫佢回水。
條條team都唔同情況,有d做到highhigh既,亦都有打風流工既人。
agency唔同division 都會用唔同,嚟嚟去去都係果幾間。
成間行既budget control 唔係 it 決定,約係跟pj budget,所以約好似好短。但十年冇見過冇pj續,上一次係金融風暴先會冇錢留contact。通常係d 同事唔掂、自己搵倒好路數、senior想佢地轉下工跳薪 先唔續。
伏到喊
Lm
星期六多數production deploy或者dr drill
即terminate咪按日數賠返幾多 總之唔係contract end就要賠
遇著production issue/hard deadline真係搞唔掂唔洗走 不過下下預到咁抆 係自己工作安排有問題

普遍7點啲人都走得7788

以前做過 skw 5/f 某個 department
D contractor 無一個做超過一年
因為個19 manager 唔想加人工而加 budget
但條契弟又成日氹人做夠一年會幫人轉長工而呃馬騮入黎做
佢份 master agreement 好狗
無論佢 乜時候term 你只係要賠一個月
但你 term 佢就要一個月 notice+份約剩番的月數

依家仁慈小小都要賠兩個月
我個邊就有人博轉perm 做左好幾年先乞求到
仲要做野超哂班狂OT 先做到
但perm 人工又每年都唔係加好多
是但啦 最緊要有學生妹
長工每年加2%,真係搵鬼屌
仲要中銀 IT 部出名小圈子
唔係潮洲幫唔洗旨意升
係行內已經出哂名
出名咩自己諗
可以日日見到佢
垃圾收集站😂
想色
我轉出去做Tcon 仲好
又唔係有咩福利可言
現實只會見到四十年前的學生妺

想像到佢哋拍片
然後40年前嘅學生妹換曬校服
跳老舞
依家Tcon 都十三個月糧
係中銀又要扮狗又要刷老細鞋先得十二個月人工
扮狗同刷鞋係咪全中銀文化黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞