月供美股/港股 2023年(4)

732 回覆
7 Like 3 Dislike
歡迎提問

新手知識:

問:咩叫月供股票?
答:每月用你指定既金額,購買你指定既股票

問:月供股票有咩好?
答:
1)低入場費
2)平均成本
3)減低心理因素:由於每月都係指定個日入貨,我地唔需要睇價入,平時好多時會見佢貴,冇入到,點知就升到咩咁。

問:啲碎股點算好?有冇息收?
答:碎股係可以放同埋係有息收的,唔需要儲夠一手先有。

問:用邊間?收費如何?
答:連登仔一律推薦致富

問:有咩記數app?
答:
1) 港股推薦:Ticker
非常清晰咁記錄你既交易同會自動幫你計你個平均買入價。

2) 美股暫時推薦:Stocker
https://lihkg.com/thread/2106125/page/1
3)或者自己整Google Sheet

問:比較受歡迎既月供選擇?
答:
1)美股ETF:VOO,QQQ,VTI,VT
2)港股REITs:823領展,778置富 或 公用股
以上股票只供參考,投資涉及風險,請自行承擔任何責任及損失。

問:__幾號截數、扣數、買入?
答:詳細請致電 相關銀行/證券行,或google

問:mark數入唔入手續費好?
答:自己諗

問:點解仲未扣數/入數?
答:

月供港股資訊

此post純屬討論,並不為任何投資決策負責

今次升上唔上得返2幻
又一年 新POST 留名
今年又要輸幾多
反而覺得而家好多股票都跌倒好正

希望減息,會好少少
美股收咁高稅會唔會好唔划算
諗緊月供SGOV
其實會,不過有時候啲嘢唔係咁諗

可能人哋增長好啲呢,拉上補下,其實喺返度
玩開美股 有個朋友港股美股都玩
唔係咁熟港股,不過見佢次次講親都中
所以跟佢買咗周大福 佢睇14-15
之前小米10 同TQQQ 20果陣都比佢講中哂
希望新一年好d
點解膩覺得周大福「值」$14-15?
佢話有時行一轉見到生意好好
同埋佢本身平時見客傾生意
所以各方便資訊整合覺得有期望值
真係小事唔講個數目係幾多了
-8.xx%

好彩流左唔少部份嘅現金「撈底」,可能越撈越底 多數買港燈、希慎… 仲有其他

港燈 avg $4.67 收左兩次股息
希慎 avg $17.1!收左$0.27股息
如果冇現金再溝貨,真係啱食都似。

好彩都頂得順

到呢啲價位唔買對唔住自己
我都KEEP 住買
0002 0006 0003 823 1038 2638
2638 隨時上返$5
3 唔知了
上返8蚊都當贏
其實都唔明點解佢表現咁慘.
霉氣唔好諗太多了,三年資本開支期未完,啲項目又未見到開始回本,所以2022開始數三年都唔會太好
ticker是執左?
巴巴溝到79
好post 要推
咩嚟㗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞