月供美股/港股 2023年(4)

735 回覆
7 Like 3 Dislike
好過隻垃圾17
呢隻係老千
合併後再跌
跟緊2638
19年供起
3,4千咁供到宜家
是但啦閒錢
5年先有20萬都唔係多錢...
屌,越溝越淡
轉供日股
好快打和
日股廢左20年岩岩先開始升
冇惡意,
如果唔係收息股,
你買左既股係咪就算基本野惡化,但都一定要"回本"先轉倉,唔會即時斬貨
如果冇記錯,主席應該有2 66 6823。

前面嗰隻應該唔驚,後邊嗰兩隻就唔知了
王國龍35蚊唔buyback,E家先開始?
想問下銀行有冇月供美股? 流程大慨係點?
師兄有乜日股心頭好
日本交易所
十號月供
17號一望所有款月供都蒸發曬
其實冇乜好驚
你見出面d人係咁笑人收息廢老
分分鐘呢班人蝕得仲多過你
你儲左幾年股 佢就幾年乜都冇做
成日諗著短炒 一夜發達
6823用SS形式上市,因為有規定派息,其實冇咩留存利潤還債。而家未有債息reset,但係將來如果債務到期,需要refiance,咁利息成本就gogogo

港燈都係SS,唔同嘅位係本身有一定利潤水平(管制協議)。兩隻都係借盡錢派比股東
原來1038個價已經超越左1
據彭博綜合券商預測,騰訊(00700)2024年預測市盈率為14倍,創2006年以來最低水平,明顯低於歷史平均值29.7倍。美團(03690)2024年預測市盈率為13.8倍,創近年最低水平。

阿里巴巴(09988)、京東(09618)2024年預測市盈率更跌至單位數,阿里巴巴(09988)2024年預測市盈率8倍,明顯低於近4年平均值17.8倍;京東(09618)2024年預測市盈率8倍,明顯低於近4年平均值33倍。

估值殘過公用股

四隻大型新經濟股估值殘過公用股,煤氣(00003)2024年預測市盈率18倍、電能(00006)2024年預測市盈率16倍。
富瑞就香港銀行業發表最新研究報告指,香港房地產正在成為香港銀行業新的風險來源,而在2024年,對本港負債比率相對高小型開發商信貸風險更謹慎,估計這些風險敞口可能會轉化為港銀約57個基點的平均綜合成本率。

富瑞續指出,中銀香港(02388)主要專注於藍籌銀團,反觀恒生銀行(00011)及東亞銀行(00023)的中小型企業風險敞口較多。

此外,富瑞表示,截至2023年6月底,銀行對房地產行業的貸款達1.67萬億元,佔貸款總額23%。其中,五大開發商即新鴻基地產(00016)、恒基地產(00012)、長實集團(01113)、新世界發展(00017)及信和置業(00083)的貸款佔房地產貸款21%。富瑞所覆蓋的其他主要業主如領展(00823)、恒隆集團(00010)、九龍倉置業(01997)、希慎興業(00014)、太古地產(01972)佔香港房地產貸款的10%。
1113同2638 都差唔多股息率,點解仲要買依隻?
(非投資建議啊)
唔係同師兄你講,係驚有人誤會咗我意思
月供賺緊40%應該用咩方法離場先岩?
放一半定一定過放晒再重新供?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞