寫咗個股票app可以美股港股撈埋一齊

1001 回覆
679 Like 23 Dislike
是咁的,小弟不嬲都用開ticker,奈何最近玩埋美股ticker就入唔到美股。

咁小弟本身就正職係apps developer 副業CS學生,同個partner 有間studio仔,忽發奇想不如我地自己寫個入美股港股台股都ok既app啦。所以依隻app-stocker過咗幾個禮拜就出世啦

咁我地一路做都諗,有咩可以做得比宜家既記數app好呢?

1.最重點就梗係可以同一個組合有美股台股同港股啦,如果反應好嘅話未來可能加多啲唔同國家嘅股票

2. check資料既同時可以對住自己Portfolio,有時想對住詳細嘅資料set portfolio要用2部機係好唔方便,所以我地set咗上面有一個視窗比大家對住啲資料。

3.貨幣兌換,其中一個玩唔同國家股票嘅問題係要換返個貨幣,我地就比大家揀啱一種貨幣就買唔同既股票都會自動轉翻,就唔使人手轉咁唔方便當然匯率嘅嘢可能有少少誤差

4.存倉費,我真係唔明點解ticker係冇存倉費/月供手續費每次都要我加一隻奇怪股票當係存倉費

5.Ui靚(掛)

隻app我地都用咗好多好多時間希望大家用得順手,但係如果有咩bug或者建議歡迎話比我地聽,最後祝我財經台偶像面面身體健康

Trailer:https://youtu.be/lk_FshquNmQ

Download Link:
Android:https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nngnstudio.stocker
Ios: https://apps.apple.com/hk/app/stocker-stock-all-in-one/id1521441771?l=en
多謝支持
it is 屈
都唔係既,都係一步一步慢慢學
支持
多謝支持
有咩問題即刻講即刻改
用下先
有冇利息再投資計埋入去
Stock data係yahoo果度free拎?
有呀,有得入以股代息同埋現金股息
多謝支持
Yahoo有api,要比錢買
美股個買入賣出價無得用usd嚟入?
停左牌既股票入唔入到?例如566,705
我覺得最緊要係有dark mode
依家咩apps都要加dark mode, 冇dark mode俾人插到開花
有呀,貨幣轉左usd就會用usd入
ching ios用 material design係咩玩法
唔得呀,停咗就唔做得買賣(應該係因為yahoo 會停咗資料)
真喎,即刻諗諗佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞