月供美股/港股 2023年(4)

794 回覆
7 Like 3 Dislike
現價計埋股息先9.2%左右

啱啱好上年五月開始分批買
真呀,但主席點算
買得唔夠多又要等幾年
主席啲 2 66 6823 都係咁
供咗幾多先 我都唔算買得特別多,三萬股

呢啲嘢都係等減息先上去
呢三萬股最後都係預佢贏四成多啲
我2號供好少,每月3-5千,家陣得2千股,冇額外買貨
買入位加4成差唔多
而家咁多平貨,大把嘢買

最驚都係無子彈姐
可能上到去都賣咗佢 無咪收下息,等減息lor
追左aia,佢回返會再買多轉,月供要減
要準備贏大錢
我唔打算放,只會入,始終派息買糖食幾舒服,放左揸住舊錢反而唔知做咩好
港燈有個問題就係話 $0.3203 DPS維唔維持到。

未來幾年個資本開支比之前低,唔知佢哋會唔會攞一部分收入去減債
有冇睇2638年報

1. 股東應佔溢利 5年高
2. PE 5年低
3. 派息比率5年低
4. 經營活動之現金流量5年高
5. 融資活動之現金流量為負數, 有錢還債
6. 流動負債降至5年低位
梗係有睇先咁講

第四點,會唔會係 上年收多咗「燃料附加費」
頭三點擺埋一邊先。我concern個位係佢還款意願,因為過往 OCF < CAPEX,你見佢某程度上係「借錢派息」。

但係未來五年(由上年開始)個資本開支240億,比上年少,所以就好奇會唔會減債
so far 我覺得收息角度好過中電
理由係, 業務集中係香港, 唔會受外圍影響太大
cash flow勁, profit有上升, 負債重要下降, 有信心keep到派息
我同意你個講法,因為港燈全部都係受監管業務,唔同中電

但上面提出個問題話,你話佢OCF多左,我就諗緊係咪上年能源價格波動收多咗「燃料附加費」
即係話上年個OCF其實係比正常年份高
其實佢受利潤管制, 只可以賺8%
但8% 係base on佢既asset, 所以只要佢asset上升, 佢果8%就會上升
你無錯,呢盤生意某程度上就係經營槓桿。

但係借錢都要比利息,假設貸款利率 5%,投資一個項目都唔知有無 5%,咁梗係攞去還錢先啦

上面純粹你話睇條數,條數就係咁

今年同下年條債濕濕碎。但去到2026,有條 7.5億 USD 2.875%債到期
問電能借錢
大股東貸款實得㗎 會唔會做就唔知了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞