網絡小說集中討論區<27>

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
啱啱開左黎睇
主角攞左反派系統 佢到底係「主角」定係反派?
會唔會有另一個「主角」係拎左正派系統?
佢係「正派主角」眼中 係咪同主角眼中既天命主角一樣?
睇左一陣都係爽文之流
主角就可以知道人地係「天命主角」
但「天命主角」就永遠比主角扼殺係搖籃之下
自己在暗 人地在明 都冇得打
可能我傳統 覺得反派要輸先合理
睇完神秘復蘇,算係幾有水準,首尾有呼應,結局有遺憾
係衰在結局篇少少毒
鬼只能被關押,而不能被殺死
佢呢個設定,同埋好多劇情我都覺得真係好神,恐怖類小說既新流派

但可惜後期楊間太無敵了
打鬥變到修仙文咁,互炸大技
結局又好多坑無填,但都勉強可接受
最後楊間都係死左,活下来既只係鬼童楊戩
啲坑唔係填哂啦咩,可唔可以講少少黎聽下,睇到中間live 咗所以可能有啲唔記得

最後係寫得幾好
睇住當初七中既倖存者,同埋好多角色都老死,都有d稀噓
from大陸仔網
無人有睇『我不是戲神』嗎
暫時無咩毒點,好過斬神好多

利申 : 唔係坐忘道,無呃大家
冇睇過誅仙
聽聞早期網絡小說修仙始祖之一
依家睇返會唔會覺得好毒
都唔會掛剩係第一部其實寫得幾好
可以講下咩毒點?
老實講,咁出名嘅經典一定唔會好差
同埋誅仙我覺得最出色係感情戲
如果你睇開近代嘅修仙,可能會覺得唔夠刺激
屌你蕃茄d shit
係,其實可能嗰陣楊間已經死左
結局簡單來說,楊間用鬼域起左一道牆
可以阻隔所有靈異入侵60年
而佢就準備成神,60年後出黎救世
最後成功左,但大部分配角都死哂
咁你又唔夠公道,起點都一堆shit啦
番茄、飛盧都會有好書的
套斬神同十日 買打手洗板煩能到 本身已經寫得垃圾仲日日出黎吹到神作
我都唔覺呢2本好睇
咩十日睇撚到我頭都痛,唔信d大陸仔睇得明
btw雖然同一作者,但戲神真心高質唔少
岩岩開左本書叫 別怕,我不是魔頭
應該算係輕鬆搞笑類?
大概係講主角比人捉入魔教,但又比人派去正派度做卧底,不斷先下手為強搞事自保

重點係睇左幾十章,個作者緊貼時事寫其中一個反派做房地產做到好似恆大咁,又搞咩學區房

利申唔知後面毒唔毒
多謝上面介紹嘅人藉同誰讓他修仙的,優質糧草
毒其實就唔算
但真係中後段劇情真係屌出嚟
可能出咗名之後改咗大綱,又故弄玄虛
大中華之類就係無嘅
劇情邏輯問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞