有無巴絲傾下舞台劇(5)

260 回覆
9 Like 1 Dislike
讀寫障礙?
好中意個故事?
push
啱啱睇咗半場
講各種情係幾觸動嘅
但一截截咁…尤其act 2啲感情唔係好串到一齊
好彩歌幾好聽
朱謙好正
連我隔離兩個大陸妹都話佢唱歌好好聽
陳潔儀都勁但廣東話好似無以前咁正
朱謙同陳潔儀
好想loop佢哋首solo
可能因為依幾個主創
過往穿Kenzo的女人、一水南天、大狀王
甚至高加索傳奇、夢綣塘西、奮青樂與路
觀感都比今次好
所以有啲失望
唔知係咪太耐無聽過陳潔儀唱歌
完全認唔到佢把聲
咁我認得嘅不過可能太耐冇嚟香港表演,廣東話係生疏咗,佢好似之後仲會做第三次利瑪竇
我係去到好後面先聽到佢以前唱歌把聲(不過都只係幾粒字)
坐喺山頂
睇到聽都認唔到佢
中場前有懷疑究竟係咪換咗人
利瑪竇4月re-run但到依家仲未有cast
我一時醒唔起有佢份
一開始仲係度諗係咪廣州演員
Miss Julie反而幾thought provoking
不過成套劇導到好一貫黃龍斌
老實講開始有啲repetitive
話係劇組自己達唔到共識
不過我唔覺得意外
始終都係涉及到胡波
稍有偏差都會覺得對佢唔尊重
睇星期五晚場
故事係簡單但又未至於水土不服
同埋Jordan唔係好食得到今次個角色
當然我明要由頭到尾同時兼顧演唱同舞師係十分吃力
陳潔儀唱得好好,朱謙演出好落力

坐隔離件港嬸一入場已經話投射上幕個獅頭好核突點打卡呀...
中場同謝幕時又係咁同佢個friend踩套劇
係咁話完全唔係大狀王果回事
大佬呀,你入場前唔係真係諗住攞大狀王去比呀.......
我係因為Jordan買飛
但... 唔差wor
阿佐唱無問題,但舞獅有啲吃力
佢自己都在ig講過舞獅好辛苦,獅頭好重
絕對唔係話佢差
但個production同今次d編曲唔係好發揮得到佢既才能
我講套劇唔差
當然阿佐唱功我好收貨
【蟻文藝遊:以歌舞演活傳奇傳教經歷 睽違四年《利瑪竇》4月三度公演】

一個跨越重洋嚟到中國嘅傳教士,究竟達成啲咩壯舉可以令美國雜誌《生活》雜誌將佢評為西元第二個千年(1000 – 1999AD)內最有影響力嘅百大名人之一?甚至喺 2020 年代有人以佢嘅生平創作咗同名音樂劇,仲要去到三度公演?

利瑪竇(Matteo Ricci)係神父、係傳教士,更係一位博學多聞嘅學者。佢喺中國明朝年間由意大利嚟到中國傳教,雖然最初因為樣貌語言信仰嘅唔同而飽受磨難同挫折,但係佢反而迎難而上。積極學習漢語,身體力行融入中華文化,更努力鑽研中國文學哲學等範疇,成功贏取朝廷以及百姓嘅認可。同時佢將西方嘅天文、數學、地理、宗教理論等知識譯成中文,為中西文化交流作出重大貢獻。

利瑪竇呢種逆境自強,敢於開拓前所未有嘅道路,令知名藝人劉松仁想將故事開享畀更人,從中得到啟發。以其傳教經歷濃縮創作出《利瑪竇》同名原創廣東話音樂劇,先後於 2019 及 2020 年首演及重演,反應熱烈。所以今次決定第三度重演,劉松仁再度擔任藝術總監及導演,連同原班人馬,包括王梓軒、陳潔儀、徐偉賢、劉兆康、何洋等都會再次參演。公演日期由4月20號至28號,共演8場,想要撲飛嘅就快啲去 Cityline 買飛喇 !

原創大型音樂劇《利瑪竇》
演出日期及時間|2024 年 4 月 20、23-27 日7:30pm;4 月 21、28 日2:30pm
演出地點|香港文化中心大劇院
票價|$680 / $520 / $350 / $180
門票已於 Cityline 公開發售

利瑪竇音樂劇 Matteo Ricci The Musical

#文化交談有限公司 #interculturaldialoguelimited #利瑪竇 #利瑪竇音樂劇
#MatteoRiccitheMusical #音樂劇 #舞台劇
#香港文化中心 #劉松仁 #王梓軒 #陳潔儀
#Artman蟻文 #蟻文集 #蟻文青 #蟻文藝遊
———————————————————
Facebook:ArtmanHK
Instagram: @ArtmanHK
YouTube:ArtmanHK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞