有無巴絲傾下舞台劇(5)

260 回覆
9 Like 1 Dislike
聽日冬至聽有陣時會喊到仆街
今晚大狀王尾場lu
成場都聽到啲鼻水聲
有冇人睇咗植物人? 咩尺度
無睇,但知道一男一女演員正面全裸演出,有情慾意識
雄獅少年換導演,大陸嗰個唔來
震憾,不過d位好撚逼,坐到好唔舒服,酒樓櫈
大欣?
好似唔係,係另一女演員
謝君豪套劇如何?
劇本本身有厚度係令我一路睇一路心up,睇完有反思
但演員方面…阿炳幾好,但戲份少
謝君豪水準演出,但冇驚喜
之之今次唔多掂,act 1直頭有背對白嘅感覺
劇本好
呢套劇就中規中矩(非貶)
睇完我會有興趣睇之前莊梅岩翻譯同一個劇本嘅《前度》
我入場前讀咗原著劇本,同埋睇咗少少2014年英國版
翻譯正正常常,但本身有啲英式幽默位唔係太做到出嚟,有少少可惜

同埋我睇31號場,勁多人睇手機同響電話,係咪趕住倒數
好耐冇睇過一套咁差既劇....
已經唔係用一般去形容 直頭係差
可能我資質問題 好多位都跟唔到
同埋感覺好散修修
每個角色感覺上之間冇乜感情 自己世界演自己咁
搞到呀仔個角色好突凸...

之前都有睇ivana套proof 都冇咁差...

反而搞到我想睇莊梅岩譯本多d...
真心唔知係譯既問題定純粹劇本唔岩我

見到有人訓著(包括我自己同朋友都唔小心訓著左)
亦見到有人中場已經走左冇再番入黎

呢套劇只係比飯戲攻心好少少
上嚟就想搵skylight 評價
我個人都覺得好差 睇得吃力
唔知巴打指散修修,係兩個主角嘅話題轉得太快,定係情緒上成日跳掣?

我個人麻麻哋個劇本,覺得原作者太想將啲意識型態同社會縮影塞落Tom同Kyra到,
然後借佢哋把口話「係啊呢個意識型態嘅人就係噉」;
或者「係啊我哋嘅衝突就係噉」

可能因為噉,劇情跳得好快
兩者都係 總之成套劇就令人好難follow
可能真係本身劇本問題 我冇了解過
醜惡嘅上流社會人士vs虛偽嘅偽中產
編劇本身加太多料
我睇完都好奇怪點解香港會有唔同人願意做呢個劇本
其實都幾平平無奇,係有啲一步步了解真相嘅感覺,但冇咩好驚喜/好入心,不過同場都幾多人喊,可能有做過第三者
三個人嘅戲都冇大問題,係嗰劇本問題大啲
天色個劇本真係好麻麻 啲內容好散 分唔到到底佢地想講啲咩 搞到連個角色都好模糊唔立體
feel 到謝君豪同梁都已經盡左力 但真係救唔返
天色劇本真係麻麻 睇到好眼訓 唔知想點
𠝹櫈區有人爆罪與罰又出大事,有冇人知咩事
睇咗skylight 覺得一般般
男角真係出力演都救唔到
啲對白同感情起伏好似上面有ching 講跳制咁

覺得當年莊梅岩將成個本改做香港setting 更容易接受
阿仔喺英國大但啲廣東話粗口咁流利
我中場休息之後忍唔住瞓著左幾次 覺得子華拉法嗰次好睇啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞