美國學生數學能力與亞洲差距拉大

272 回覆
201 Like 19 Dislike
bob 叔有條片講

佢英國讀書

鬼仔數學係普遍垃圾
美国人自己stereotype唔係我sterotype
華人教育制度就係工廠教工人嘅制度

佢哋淨係打算將你訓練成奴隸

你望吓邊間學校會教你投資知識

人地谷愛凌連一個黃皮馬騮種朋友都冇

放出黎相全部白人黎

連條仔都係白人上層精英貴族黎
根本國家要進步一定要行精英制度 班左膠宜定玩到力架免數理試真係亡國不遠
唔講黑人、西班牙裔,鄉下Red Neck都好生得
啲保守州份仲禁/限制墮胎
你左膠州玩LGBT唔生冇所謂嫁

2022年6月24日,美國最高法院在多布斯訴積遜婦女健康組織案一案中裁定墮胎不屬於美國憲法保護的權利,並推翻了羅訴韋德案的判決。各州可自行決定容許或限制婦女墮胎。隨即俄亥俄州規定禁止婦女在懷孕六周之後墮胎。德薩斯州同樣通過了一項墮胎禁令。谷歌將自動清除美國用戶訪問過的墮胎診所的信息。美國密西西比州關閉最後一家墮胎診所。2023年3月17日,懷俄明州宣佈禁止使用墮胎藥,該州因此成為美國第一個禁止使用墮胎藥的州。4月7日,德薩斯州聯邦法官表示,將暫停美國食品藥品監督管理局對口服墮胎藥米非司酮20年的銷售批准。

紐約都有班好鍾意生仔嘅猶太人,又窮又蠢
美國就係咁多元化

https://youtu.be/B190YYx-YXU
你覺得精英鬼佬好似香港D父母咁外判哂教育比學校?
歐美做下爛野都可以一個養全家幾口重要work life balance,
香港做基層做藍領都得,人工我當都養到全家但一日十幾個鐘返六日返到屋企都無時間陪家人, 自己野都無時間做
係因為好多世界各地嘅勁人都去咗美國發展 美國啲頂尖大學建立咗聲譽好耐 配套環境又好
係因為美國吸引到啲精英過去發展
老美唔使叻既,你啲人才識游過嚟就得
駛乜識計數吖
日日學LGBT同BLM咪夠囉
歐美國家做下爛工都得到尊重
歐美分流做得早
兒童時就已經比你試唔同野
及早將能力薄弱既人轉去技職
集中資源培養尖子
其實成個社會根本無咁多職位比聰明人
咁咪將能力唔達標既送去其他行業
諗落其實咁樣反而好事,底層太醒將智慧用喺衰嘢度,反而增加社會成本,令叻人無得將全盤注意力放哂喺科研上
淨係美國醫療霸權已經知道美國平民戇鳩鳩
咁點解會吸引?有啲嘢諗清楚就會明白
Agree
制度問題下欄野都高人工
因為佢地連性別都可以計到多過2
反而呢啲Mix 最racist 驚死俾人當佢係亞洲人咁
基本上依家既發展中國家大部分都係二戰後先獨立或自治
人地傳統發達國家用左幾百年發展
佢地要追上咪要選擇用工廠模式
因為只要快速培養合資格既人就可以投入生產
而且當時亦都冇足夠資源玩因材施教
但係當發展到一定程度就已經唔係quantity既問題
而係quality既問題
點解美國佬要咁樣針對亞洲男人?
咪又係睇收入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞