美國學生數學能力與亞洲差距拉大

272 回覆
201 Like 19 Dislike
你拎中国同北韓比較都幾搞笑,
自鄧小平經濟改革開放已經無行北韓條路

你認清事實先,政治穩定+冇人權+無學術自由情況下,西方國家咪一樣將清華北大列入頭30名世界級大學
今年iphone15, 點解20 年後係iphone27?
仲有june huh
但肯定唔係普通人認知果種文科生
佢地老豆都係數學/物理大學教授
理科水平一定唔係普通人水平
黐撚線真係靚嗰啲嚟香港做Model 10皮一個月都有啦
不過我係想帶出
就算同樣係有錢佬
佢哋都好似prefer亞洲人多過歐美 尤其是美國人
同理
有學生問背熟楚辭唐詩宋詞將來有乜用
讀得通嘅中文老師個答案其實一樣,甚至可能會好憤慨
唔好話愛因斯坦
占士金馬倫如果出生喺亞洲,應該仲做緊貨車佬
啲片商會當佢發夢見到嘅嘢廢嗡
亞洲去到中學 只要有一科core唔合格
連級都唔比你升 去到大學階段更加唔比你入
唔係話咩你係醒既就點都會合格架啦
而係根本唔想投放時間落唔想讀/研究既科到
浪費咁多時間結果係乜都半桶水
最多咪就係拎美國人數學差黎打飛機
又唔諗下人地間屋大過你 人工高過你
又唔夠人地最頂級數學家抽
製造一大堆「通才」都唔知有咩用

去到社會一樣都係
香港老闆永遠想請條友乜都識
但其實咁既閪價只會乜都半桶水
相反美國價值就係專精一範
當個個都專精既時候先係真正有用
咁佢夠年年話衰退
美國勁係幾個大城市嘅人,加埋多年嚟一直吸納移民,不過你睇吓啲研究,美國人嘅常識同數理平均係好差
所以ai咪計錯數囉
起碼唔會俾個小學生掌握無上權力
20年後仲有華為至講
咁係因為全球既叻人都去美國,包括大陸
文化問題

連燈有班人in 到好工認屎認屁,問班人面試題目就點都唔講
香港老師傅見仔女唔接手, 寧願手藝失傳都唔教人

香港人個格就係自己點叻都只係益自己,終極自撚獅
而外國果套有幾%人跑出,都會拉起其他人
陶哲軒係澳洲人,唔好同D弱智美國人混為一談
係亞洲個班去曬美國
但外國人過黎拜師學野就馬上毫無保留地傾囊相授

華人就死都唔會教

支那人曾經講過點解有啲野傳到落黎係因為個徒弟食左師傅個女,個師傅被逼教野傳畀個徒弟女婿
個個啲數都咁叻咁邊個做M記清潔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞