美國學生數學能力與亞洲差距拉大

272 回覆
201 Like 19 Dislike
經濟合作與發展組織(OECD)2022年面向全球81個國家69萬名15歲學生實施的國際學生評估項目(PISA)結果顯示,美國學生的數學學習能力顯著下降。美國學生的「數學應用能力」得分為465分,在經合組織調查的37個國家中排在第28位。低於平均分(472分),下滑到了2000年開始調查以來最低水平。與排在前列的亞洲各國拉開了差距

美國學生的數學學習能力比2018年上次調查下降了13個百分點。

達不到基本數學理解水平的學生每3個人就有1個人,比如無法比較兩種不同路徑的距離等

與新冠疫情前的2018年相比,全球學生的數學學習能力都在下降。2018年經合組織的平均分是489分。

在數學以外的調查項目中,美國學生的學習能力沒有出現很大的下降。「閱讀理解能力」及「科學應用能力」的成績僅比2018年下降了幾個百分點左右,也高於平均分。

美國拜登政府對國際學生評估項目的調查結果評論道:「這明確了新冠病毒大流行對全球學生的影響,將為復興舉措做出貢獻」。關於美國學生的學習能力,美國拜登政府認識到數學能力的下降問題,但同時也自我表揚道,疫情下聯邦政府向教育機構實施了1200億美元規模的大規模扶持政策,為學生保持學習能力和學校教育的復甦做出了貢獻。

美國搞成咁再過20年都唔知點,成個國家都係蠢人同極左
人地AI咩都做到,個數學模型唔通係石頭爆出黎咩
咁外國同埋亞洲地區成個教育制度都唔同好難對比
人哋幾廿年都係咁一樣可以出到好多精英嘅人相反亞洲出到啲乜嘢大家有眼見到
20年後
你買iphone27. 望背脊希望係美國造。
亞洲最勁去晒美國幫美國反cup
美國有一班好top嘅精英
但同樣底層有班嚴重智障
基本上好似小學都未畢業咁
大陸既AI發展唔會輸美國太多,係language model既AI美國個邊會通用少少始終係拉丁文體系,AI唔止係得語言類,其他範疇特別係涉及大量matrix computation既野大陸係行得好快
人地自動會吸哂全球精英去幫佢賺錢
洗鬼學咁多數學咩
PISA份數學卷弱智做都覺得簡單架
只要有部分人叻咪得囉,我以前學咁多數學都冇用過
baidu ai你用左未?
啲左膠州仲要玩1+1 is racist 同改廢數學課程
你錯唔曬 不過大陸啲ai係攞嚟人面辨識捉人
美國top嘅喺曬nasa
支那top極都係抄抄抄
人地制度生產精英,亞洲制度生產通材,仲要亞洲班精英都走埋去美國講真普通人比你數學識飛又有咩用,最後咪造成內卷,相反美國蠢人多,佢地仲願意做下欄野
而家美國越嚟越多低質Latino 墨佬
唔好講數學,英文都唔多識
可見將來只會越嚟越差
咁老實講,你個AI都要人推進發展,而推進發展就需要數學。當然你都可以話「咁只要嗰幾個科學家識咪得」但無可否認,只有當大家嘅基礎能力足夠 先可以發掘到呢啲科學家出黎。你總唔可以講到個個都係高斯歐拉
10個亞洲人 入面每人IQ均為120
10個美國人 入面9個IQ 90 其中1個130
依嫁有條IQ 130 既題目需要解決
亞洲人就全部企哂係度你眼望我眼
美國佬130果個解決問題之後就可以簡單化題目教識埋其餘9個 90 IQ既人
呢個就係分別 所以點解帶領人類文明進步既永遠都係西方人
美國都係勁嗰班carry廢嗰班
咁又點?
Latino嘅英文差極都叻過習近平
28定律呀,要咁多叻人做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞