美國學生數學能力與亞洲差距拉大

272 回覆
201 Like 19 Dislike
不過好難考
因為最後呢個世界上唔係好多野要求高智商
大部份工種都係一般智商可以做到
反而最後講你做得好唔好係自信,溝通能力,堅持等等
呢幾樣野西方人一向領先東亞人唔洗講
Prof就周街都係啦
Above prof 講得出人人皆知呢?
以前就係
而家你睇返啲重要機構係咩人多
本土白人都係on9嘅多
因為美元覇權
全球輸血
Name 3 countries except America and Canada
印度中學啲數難到癲
美國多窮人
班廢物偷嘢,吸毒問題好嚴重
行精英行得好嘅亞洲地區
日韓,新加坡,台灣呢啲
社會問題少過美國好多
佢個樣溝出嚟唔多mix天生深色頭髮 後天長期漂淺
如果畢到業都衰唔晒既,engine行頭好闊,撚唔掂signal processing都仲有大把野可以做
asian dog
nasa人工同faang差一大截,可能冇你想像中咁多勁人去做
如果喺佛羅里達州邁阿密
要講西班牙話先生活到
咁公道講句,佢地係commercialization嗰邊差啲,學術方面出高質paper既量都唔少
講乜嘢數學?學識分男人女人先啦
美國好興叫人追夢
結果自己鍾意做嘅嘢/夢想嘅嘢就可以去到好勁好極端
但自己冇興趣嘅範疇就弱智咁

所以美國d人中學數學好廢,但大學讀數個啲勁到癲

亞洲就咩都調返轉,全部一式一樣,唔洗特別突出,平均值高就算,有助做粒出色嘅齒輪,所以永遠最top最top個啲多數係歐美世界出現,平均值高就係東亞,所以美國中層/平均收入高嘅都係亞裔美國人,因為asian parents嘅影響之下,咩醫生工程師都好多係亞裔美國人,但去到改變世界嘅/帶領世界嘅就交返比其他美國人
美國痴肥比率係高,但唔係全球最高
Edward Witten
undergrad讀歷史
攪吓攪吓變咗物理學博士
再攪吓攪吓以物理學者身份攞菲爾茲獎

呢啲誇界別嘅係亞州比較少見
歐美做下爛野都可以一個養全家幾口重要work life balance呢句9up唔洗本
香港入大學唔係計average,而係一試定生死
換句話講如果考試失手,平時喺學校考第一average幾高都冇柒用
777又話以前係學校年年考第一, 會考成績普通 只能抿衫尾入港大
外國入大學要計埋學校平均分數, 逃學走堂唔交功課...通通無得走雞
咩國家以我所知東歐烏克蘭係冇咁抗拒亞洲人
甚至我覺得俄羅斯烏克蘭鍾意亞洲人
俄羅斯人窮到燶又天寒地凍
請佢哋食老麥kfc已經上得床
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞