美國學生數學能力與亞洲差距拉大

272 回覆
201 Like 19 Dislike
因為全球精英都移民美國/幫美國企業打工

納斯達克的半壁江山都與猶太人和以色列息息相關,如果你認為正義終將會到來,那就去做空納斯達克來表達對以色列的憤怒吧!

這幾年的股王當然是蘋果,在海法的研發中心員工超過2,500 人。和北京、上海的非核心業務不一樣,我們熟悉的M 系列SoC、Mac 的安全晶片和銀行安全等級的FaceID 深感攝影機,皆為這個研發中心的貢獻。而Siri 和iCloud 這種是收購以色列新創公司實現的。負責Apple silicon 和電池技術的全球副總裁Johny Srouji就是阿拉伯裔以色列人。人家已經不糾結千百年來消滅異教徒和死後與72 個處女共度春宵的執念了,忙著帶領團隊開拓新紀元助力公司市值重返三萬億美金:

蘋果首基克叔叔稱以色列研發中心為僅次於美國本土最大的研發中心,甚至和其通訊錄員工合照:

然而,微軟在以色列的研發計畫比Apple 更為廣泛,員工超過3,000 人。從資料安全、雲端服務、大數據、數位化醫療、自動駕駛演算法、人工智慧晶片甚至到Surface 的硬體解決方案,以色列研發中心都有卓越的貢獻。微軟創辦人有猶太血統,以色列的研發中心為美國海外最早且最重要的之一,許多Windows 的核心零件都在這裡。
無錯
唔係下下都話要啲劃時代既天才
一個國家更需要係大量優秀既工程師/科學家
呢度好多人唔明
IQ咁高 所以整到芯片未
唔係iq嘅問題

係點諗野嘅問題

一個open-minded嘅教育
可以發揮到130 IQ嘅能力
And apply to 現實應用
但美國個range 大 個上限都高
亞洲就mean 高 但上限未必有美國咁高
或者係亞洲讀完中學就去美國讀大學
係美國做最top
20年後
你買華為,望背脊希望係美國造。
咁都夾硬搵到嘢嚟吹奏話有計數機好過啦
因為非裔周拉到裔人口比例上升
有冇諗過亞洲最TOP嘅人才都去晒美國

average其實冇用,只會增加學習壓力,延後結婚生育,少咗人做蠢人狂生仔
多啲MK妹中學畢業俾人中出生仔對經濟發展更有幫助
咁亞洲d大學排名咪會升到火箭咁囉
收皮啦,死五毛,全家吱吱死全家
1984入面啲 prole
香港啲人背數考試勁撚叻
但睇下培養左咩人才出嚟貢獻社會?
矽谷入咗幾多外國人...印度佬
五毛狗又想陰啲陰啲踩美國
美國底層都比香港頂層聰明啦
Ching眼光好窄
睇你有用嘅意思係咩啦
理論上數學係訓練邏輯
啲LGBT咁缺邏輯但又吹得起可能有啲關係
其實想知呢班印度佬或者亞洲佬食唔食到鬼妹
1/3 pounder 少肉過 quarter pounder
人地AI咩都做到,個數學模型唔通係石頭爆出黎咩
大陸既AI發展唔會輸美國太多,係language model既AI美國個邊會通用少少始終係拉丁文體系,AI唔止係得語言類,其他範疇特別係涉及大量matrix computation既野大陸係行得好快
其實我就係唔明點解
歐美普遍啲鬼佬hea + 蠢咁多
點解永遠領先世界嘅都係鬼佬?

樓上唔少巴打都有講

話歐美普遍蠢hea
或者亞洲普遍勁
但歐美可以做到少數超勁

而歐洲"少數超勁"
係可以屌打亞洲"普遍勁"

所以歐美普遍蠢hea, 其實唔太重要, 最重要係有少數超勁就得
比d力架拉低晒
媒體定型
絕大部分美國電影亞洲男人都係排骨毒撚
永遠冇得同白人女人一對

絕大多數白人都冇亞洲人朋友
好自然就會對亞洲人有呢個刻板印象
自以為聰明 聰明反被聰明誤
大陸咁多讀書機器 好似都有出一個學術上拎諾貝爾獎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞