美國學生數學能力與亞洲差距拉大

272 回覆
201 Like 19 Dislike
所以就係話點解人哋都仲可以領先世界
咁到底點樣先可以培育到嗰一個天才
根本兩個概念,PISA係計普及教育,美國咁多nigga,根本唔會搞得起。但係elite education 或者manpower 一張綠卡已經夠。
個制度根本上唔使咁多人參與,佢哋又有飯食,使乜讀書
美国係靠吸世界血,吸引人才+制度優勢
中国係靠吸自己人血,靠人口紅制+自己人不斷競爭+卷
長遠黎睇,如果中国政治越穩定+人民對人權意識薄弱,中国會卷贏美國多個方面
比多d空間學生自主學習,天才會識得點樣用最有效咁進步,而庸才就更加放任佢地放棄自己,自然上下限都高/低左好多
其實亞洲人咪只係識做操題
一但放在現實無model answer就唔識處理
但是人地外國人咪訓練如何思考問題,用腦靈活運用解決問題
係美國班有錢有學識嘅猶太裔同亞裔頂撚住

唔係俾底層啲垃圾力架同難民拖撚死咗
美國人生越嚟越輕鬆
亞洲越嚟越內卷 數學被逼越學越難
但係其實亞洲人都好高質
去親都係數學IT專才
我唔明點樣喺美國亞洲男人地位都係咁低
唔好咁多限制 俾小朋友自由發揮
亞洲家長成日呢樣唔得戈樣唔俾
愛因斯坦喺香港出世都要做毒撚
美国人咁charm,本地教育一向重文輕理。
你亞洲人本身又矮又內向,成個nerd 咁。
美国人食漢堡包牛排,你走去食白飯⋯
對比黑人天生自帶受害者光環,你亞洲根本唔算得上係啲咩
就係因為蠢
所以人地對學習好認真
舉個例
公司香港人做野,俾個task佢,佢可以聰明到完全唔知果樣野係咩嚟,都可能用d聰明既方法,例如抄上一手、跟住個structure純粹logically咁完成個task
鬼佬就會自己整個page,幾條友一齊研究果樣野係咩嚟點解會咁,雖然慢d但最後佢無上一手既情況下都交到貨
純粹個人經歷,可能有bias,畢竟班expat人工高d
Charm喺邊啲位先你冇論據咁講只係自圓其說
我夠可以話美國大把肥閪蠢閪
亞洲嗰種才華同埋智慧都係一種charm
但可能係大家審美標準唔同?佢哋鍾意運動型?
elon musk原本都係南非人
呢個我同意
佢哋做嘢雖然好撚慢 但正正因為唔急 啲嘢做得按部就班啲 變相有條理有系統 其實值得學習
你企響自己亞洲人角度咪係覺得美國大把肥閪蠢閪
你問緊係美国人角度睇亞洲人ar ma
唔好傻啦
推動世界嘅從來都係科學
而數學就係科學最重要嘅工具
黑鬼0元購結果
點為止基礎?
出左大學好多office 工都係加減乘除excel

ibank整火箭整ai人地一堆堆基礎科學家

外國學制好聽叫因才施教
唔好聽叫放養
有料既一定比到resources 你
冇料既開開心心做個好人讀完high school出黎做blue collar 一樣搵到食

唔似亞洲
個個都大學生,但冇咁多要大學生既工
但我講嗰啲都係事實客觀
亞洲人喺美國一嚟好少搞事
二來都係知識分子
美國癡肥比率全世界最高
反而你話亞洲人nerd呢啲係non sense stereotype
唔係唔接受 但你都要有客觀事實理據去支持
白鬼啲數學真係好差
連先乘除後加減嘅基本概念都冇
你唔好傻啦
歐美嘅大學比例一定多過香港
求撚奇都讀到大學
香港嗰啲讀唔成書都走去外國讀你就知啦
鬼佬極大量on99,中量中庸,少量好勁
亞洲極大量中庸,少量on99,極少量好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞