香港開唔到 Walmart,Costco 呢d 平超市 聽聞有香港超市阻住,警告d 商場,一租就會退晒全部超市

396 回覆
28 Like 207 Dislike
Aeon 算勁,再者佢有自己日本供應商,你Cut 佢唔到。
啟德郵輪碼頭
又船又車都入到
但一定唔會租俾佢
咁donki又開到?
屋企又唔係大,唔駛一野買咁多下話
香港真係比d 廢佬搞死
特別係d 大地主 大集團 係都要賺盡每一蚊
好啦d 人有錢就走 冇錢就去大陸
冇生意又要嘈
無, 當時超市就迫供應商停止供貨比家樂福

某香港零食集團係香港最大供應商,細鋪敢平價就先警告再犯黑名單,係759環球採購唔需要受氣
但唔係一櫃櫃進貨回唔到本,一般人抄唔到,細鋪要散幾箱野都難

京東同amazon有部分貨鎖左香港地址唔出貨,呢個就問香港代理做過小動作

香港人做生意手法似撈偏
同埋人地量大先可以賣咁平
香港你買咁大嘅量你都無咁大個雪櫃
根本個定位都唔啱香港
北部都會區
話無位放係當獨立屋,村屋班人死?
Costco都有人掃牛扒,只要選擇價差大的貨品咪得

護法唔需要教Walmart,Costco做生意
現在係香港商家玩手段累人開唔到
佔幾多%人口? on 9
香港operation cost咁高
轉嫁落消費者度 自然個價都唔會平得去邊(特別如果你同深圳比)
其實新田真係合適做Walmart或Costco,至少地方夠多,唔會行兩行就行完,如果政府個腦正常運作就應該自己引外資黎。
新田就遠, 深圳就方便
一個錦繡花園都5000戶,仲可以服務附近街坊
可以攪埋熟食殺另一筆, 滿額區內送貨可考慮

覺得on9班護法仲洗鬼出動,叫超市咪做小動作lor
比較相信係商場集團同超市夾份壟斷
如果係單方面威脅退晒全部超市
其實間超市自己都好傷
真呀 香港唔啱做
有budget 不如喺英國開分身華超 吸亞洲人客
家樂福其實都有,只不過佢法國嘢成本太高,定價唔算平,而且當年冇咁多中產,荃灣同屯門當年都真係叫做上車盤嘅位,最後揸車個班又唔去,區內又食唔到水,最後執係好正常,下一間可能係Donki,雖然冇乜客,不過Donki 成本平,可能仲有得玩一排。

講返Aeon ,當年叫做吉之島,主力唔係超市,依家Aeon 反而係做得最好,供應商乜都有,廣東省都有分店,打住日本質素,港式管理,勁多客。

家樂福同期做超市有pp 間西武,但最後都係執柒咗。依家一田反而係奇跡嘅存在,超市啲嘢好貴,但同出面買嘅嘢係一樣睇返荃灣廣場個到,我行過對面aeon 平成20%
京東超市都大把

可能山姆賣好多自家野,威脅更大
人地供應商喺日本
以前家樂福黎過但點解做唔住,你知我知大家都知
淨係想要coscto原條三文魚刺身
某香港零食集團係咪數字開頭?
成日賴香港成本高
但香港人口密度高同消費力高對攪生意係優勢
新田購物城?
呢啲大型超市預人揸車大lot買完擺上車揸走。香港開咁大形就要喺山卡拉到開,你叫啲師奶廢老山長水遠入黎買完之後逼巴士走咩 所以喺香港係冇得攪。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞