香港開唔到 Walmart,Costco 呢d 平超市 聽聞有香港超市阻住,警告d 商場,一租就會退晒全部超市

396 回覆
28 Like 207 Dislike
全球最賺錢既costco 係台中,十大既話台灣都佔三、四間
好似 永安百貨 先施百貨 咁

btw,

香港sogo 從 日本sogo 拆出泥獨立經營
香港AIA 從 美國AIG 拆出泥獨立經營
donki賣d野咁撚貴根本唔係百佳惠康既對手
而且而家donki人流已經少左好多加上擴展得太快
相信好快會執幾間
日本屋夠細,咪一樣有costco,人地認為有得做自然會開
香港就等如人地嘅down town city center
你點會見到Walmart Costco 開入巿中心
倉存同運輸都搞死

然後啲客唔揸車 揸車又無位泊
點會買得到
長實最仆街,但凡係長實嘅屋苑,商場一定冇惠康。畀百佳霸晒都算,而家百佳同屈臣氏不斷收縮,一係縮細店面,再唔係直情摺埋,但又繼續唔畀惠康進駐。
日本牌子就當然買番日本製
連登仔好支持班地產商
lm
家樂福試過啦
新鴻基 開一田就有
其實不如係air side 開

南豐本身小場又唔洗理誠唔誠哥
華潤係中資,邊敢搞
donki 定位開始模糊,就好似當年阿信屋咁,超市可以做到阿信屋嘅野,同樣地,donki 都畀惠康百佳夾擊。
主要係方便 一間買晒 又算平
但你住city就無咩用 好多選擇
同埋屋企未必夠位
郵輪碼頭
而且去到外國某啲地方要揸成20~30 分鐘先有超市,仲要未必有齊咁多野。costco 呢啲就咩都有,一站就可以抬晒啲野返去。

香港留下就惠康百佳同商場,基本上落巴士,出地鐵就經過,模式都好唔同
就算開到黎香港
D成本咁高都做唔到大陸咁平
一出地鐵就大商場要乜有乜
行多幾步去自己屋苑樓下又有超市
你係香港當開係新田,平日一定係人影都唔多隻,得D附近村屋師奶賓妹會行下
香港算撚數啦好嗎???
華潤/U購最平果刻都只係同價
冇咗八佰伴之後以為有新嘢,點知到依家都仲係得港資超市🥲
香港不論食品安全監管 標簽都係九流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞