香港開唔到 Walmart,Costco 呢d 平超市 聽聞有香港超市阻住,警告d 商場,一租就會退晒全部超市

396 回覆
28 Like 207 Dislike
歡樂天地先
citysuper先勁喎
3期果條長電梯原本就係起嚟俾家樂福
唔知真定假
聽過唯一加盟店頂到總公司就係新界鄉黑
做起咗總公司係想附近開多間鬥
但結果同村無人肯租
香港開唔到 Walmart,Costco 呢d 平超市

因為香港人習慣左大一統近半世紀

李嘉誠個仆街,威迫供應商唔淮供貨 比家樂福

翡翠台個仆街,威迫TVB合約歌星唔淮供應廣東話 畀亞視
真 西貢都幾多村民一次買一堆嘢返屋企 算係幾啱呢類超市 另外林村上水嗰啲都可以起到啦
呢個根本係香港死症

你喺香港開Wholesale俾人知道啲嘢可以咁撚平
搞到香港冇兩個大型超市既得利益仲唔反對咩
要起就要好大達地,因為預埋畀人揸車去,新田購物城呢啲地方就fit 晒,但問題係香港本身都好多超市好方便。

而costco 呢啲咁大型嘅超市點解係外國生存到就係因為外國地方夠大可以貯存,啲小店都可以喺嗰度揸部 pick up 入貨唔駛自己搵 vendor。

香港地方細唔存得多,要買得密去補貨
或者新田購物城呢啲地方,因為咁大地方,啲人一買就買咁多,點都要揸車
買一樣幾pack已經塞滿個櫃買唔到其他野
人地屋大地租平啲野咪可以低 啲人仲要有車 冇車都有電車仔
佢自己做放數,Aeon 蝕少少當做卡推廣。
應該係靠金融搵錢貼超市。
Aeon 始終日本公司,佢自己又有齊供貨,再者日企本身啲關係,你地香港零售商就算同日企香港代理關係再好,都干擾唔到Aeon 攞貨,因為Aeon 個戶口係跟日本,香港代理係收柯打派貨。
安達臣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞