香港開唔到 Walmart,Costco 呢d 平超市 聽聞有香港超市阻住,警告d 商場,一租就會退晒全部超市

396 回覆
28 Like 207 Dislike
其實家興平多$0.1,只不過759太多分店
當年又無競委會
雖然我唔覺得有用
但有始終好過無
除非家樂福
仲有蘋果速銷
肥佬行得太前
除左供應商打壓
當時科技未跟得上
hktvmall個時機剛剛好
地產霸權
明明之前睇個版本係香港AEON蝕到仆街 靠貸款救喎
其實依家模式變晒啦,你講呢d之外
仲有Hktv,日本城實惠都有買埋食品
傳統超市其實都難做到好壟斷
當初donki咪又係日本平價野 不過黎到香港要比租金都變10算
依家有唔同嗎?
你去到大型嗰啲就另外一個級數
你講緊嗰啲全部都係細嘅
on9講到一定要幫襯佢咁 唔嚟開就要北上?
總之儘量唔好違反黃色經濟圈
我睇係賺
有兩年蝕係因為要扣除佢aeon style重新裝修
個移動龍門仲衰過深圳上海
點解要來香港
一田係新鴻基所以新鴻基場好少百街惠康
其實除咗本地超市阻住之外,Sam同Costco 的共通點係你一定要買得多先平,即係主要服務對象係揸車撚。但問題係晌香港有咩商場可以一泊部車就可以入超市,買完一大堆直接推架購物車去車場上貨?
仲有香港大部份人都係住公寓大廈,我就算比你有車位,返到屋企點落貨返?班中產停車場返屋企條路都懶,佢會行兩三轉?
呢樣就係大部份香港人生活方式做唔到Sam同Costco嘅原因。
如果香港開,佢既客路只能係:1. 有車 2. 住村屋,咁就死得。
記得廿幾年前99-00年左右有家樂福,再早啲93-94年左右有Grand Mart
但都係敗走
好似大生賣開果隻牛奶,13蚊
惠康搶左,賣18蚊

從來都係兩大超市玩撚晒
維基叫幫到手
其實山姆好多貨
都係山姆牌
賣自家牌果堆價格好有競爭力
其實乜都唔駛搞
深圳發貨,送上門已經搞睇現貨自己去深圳
大西北棕地
各區工業村
任何一棟工廈
邊度咁撚串
而家係外資唔show 你香港喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞