香港開唔到 Walmart,Costco 呢d 平超市 聽聞有香港超市阻住,警告d 商場,一租就會退晒全部超市

396 回覆
28 Like 207 Dislike
馬莎就真係唔知點生存
黎到香港就唔會係大陸果個價啦
租金都貴幾倍啦,啲仆街業主見你咁好生意唔撚加咩,到時賣啲野同百佳惠康差唔多,最後又係幫襯支那果間
搵塊咁撚大既地都已經好難
有都唔方近住宅區
啟德發展商夾塊地比佢
donki垃圾啦依家
香港市場咁細 是但去東南亞仲賺得多過香港
7仔都係
你開加盟店
見你做得起就係對面開一間同你鬥
仲要係偏僻地方,等你做開荒牛之後就入黎頂死你
b洲
香港問題係唔係人人有車 屋企地方又細
呢啲超市平 但一買要買好大包裝
兩隻手冇車買得幾多 拎到返屋都冇位放啦
點做
只可以講9x年~03年迫死 係壟斷

但之後既租金升幅 就算唔用迫商場唔租呢招
純粹打減價戰
呢d外資都好難嬴到 本地誠哥 惠康呢d
沙士後 打後既租金升幅升到痴左線
邊有可能租到咁大地方 用外國平價產品黎進入香港市場
而同時 香港咁q細咁方便 (網購未發達年代) + 住=存倉既成本咁高
有幾多人會一log log 幾箱咁買 公仔麵可樂廁紙 就可能得
但其他呢?
要去到689 tvmall個轉營模式 先有可能做得住
咁到時..就調轉唔會投資咁大地方做零售門市啦
做水貨客生意
以前係官塘碼頭有間GRANDMART?
要打入香港
首先就要避開長江/SHK場(百佳/一田)
以各大死場嚟睇
地點客源比較有保證以及符合店舖大小就真係海濱廣場嘅
但係海濱廣場波叔而家放售緊
另外就係店舖大小問題
前海店:66萬呎
福田店:21萬呎
海濱廣場:24萬呎
灣景廣場:17.3萬呎(前家樂福)
上水廣場2:14萬呎(前晉科中心,準死埸)
新田購物城:42萬呎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞