劉俊謙都衝出香港,mirror仲係紅不過香港

344 回覆
1030 Like 29 Dislike
你意思即係唔識廣東話既人?
上面講左,唱英文會易紅好多,外國好多紅歌星都唔係英文母語,唔係英美長大,出英文歌一樣全世界流行,你可能唔知道姐
先唔講日文韓文歌都有紅出海外,mirror咪出咗英文歌囉,但班垃圾連自己母語都唱得咁屎,唱英文會好?省啲啦
咪又係香港人
啱啱睇咗此時此刻, 劉俊謙演技真係幾好
https://youtu.be/qqKLKtlVey0?si=OZrEDl8tOlNq85li
咪出撚咗囉,不過唱得咁撚屎,你係唔係搞錯想衝同無能力衝?
戇鳩
駛鬼一定要唱英文先走得出香港
海外華人會聽英文歌多過中文歌?

都唔拎四大天王外面競爭冇咁大既時期同班實力派唱將黎講
行偶像派果班係千禧年代開始有互聯網,又有日本台灣明星紅遍東亞既時期一樣走到出去
Twins唱廣東歌紅出去
林峯都係唱廣東歌紅出去
謝霆鋒唔係唱歌紅出去,但照樣唔駛掂英文走出去

再講,鏡狗出過英文歌啦
成績仲差過廣東歌
鏡狗想吸納海外華人fans(99%華人歌手既target market),唔係唱廣東話就係唱普通話
佢地唱廣東話,連本地都hit唔到去大眾
退一萬步,唱下市場大好多既普通話都可以試

我唔知鏡狗係專登扮黃唔唱普通話歌定連普通話都唔識講,講緊拎黎做佢地招牌跳唱,有埋MV果種歌
現階段就係佢地廣東話完全走唔出香港市場
證明佢地對於海外市場完全冇吸引力,只可以同班低智冇品味阿嬸阿婆圍爐
同以往一線港星相比,佢地係最垃圾果班,沒有之一
好少見人唱英文會難聽過廣東話咁多
如果衝出香港呢件事係咁唔馨香、大家係咁唔希罕嘅 咁鏡又點解要做亞洲第一啊?
應該係唔識講普通話 好多個成員都係講港式普通話 as我哋local聽係幾好笑 但係肯定係進入唔到普通話市場
普通話最叻咪就應該係肥姜 但喺大陸比人foul落嚟 去台灣又撈唔起
可能講緊亞皆老街至元州街既第一
連西九龍成個area都cover唔到
但係k-pop都係唱韓文 當然佢哋出英文歌都好hit 但未出英文、齋唱韓文嘅時候已經好hit
姜B同Edan係台灣都有少少知名度
人地有韓劇紅,睇開嘅人可能會聽埋掛
好似追日本歌嘅人好多聽動漫,以前香港電影紅咪帶動埋廣東歌
不過鏡自己啲劇同戲又好,英文歌又好,都係屎,所以講咩都無用
其實佢講錯唔晒,唔係英文歌純唱自己語音真係難
但南韓有韓劇,日本有動漫,追開嘅人會好大機會聽埋啲歌,咁咪可以無英文都輸出到。好似以前啲韓仔睇完英雄本色上咗腦咪唱埋張國榮首歌,所以張國榮咪喺韓國紅到
但鏡啲劇同戲咁,算啦
口音無所謂,四大天王入面黎明係喺台灣最唔紅
因為台灣人覺得佢口音太好(北京出生),係個種港味,要口音好嘅佢地自己大把,唔洗聽你

但佢地連廣東話都唱得咁閪,仲講埋唱其他語言
俾人笑個種囉
套嘢講演技劇情真係麻撚麻
唯一真係為睇劉俊謙同郭雪芙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞