【歷史】點解咁憎猶太人??

109 回覆
73 Like 4 Dislike
1970年9月納薩病逝遺缺由薩達特繼任,佢矢志收復西奈失地。為達目的,佢爭取到大量蘇聯軍事援助。薩達特希望以可控嘅戰爭挫下以色列銳氣,有籌碼喺手就可以迫佢埋枱講數。

上次嘅贏家以色列選擇以守代攻保住戰利品,包括耗資巨款喺蘇彝士運河旁修起防禦工事,並以參謀長巴列夫命名。

巴列夫防線以運河邊上嘅混凝土牆為主體,上面再鋪滿沙。之所以用沙係因為佢不易變形,被認為能有效阻止埃及嘅坦克炮轟,達揚更形容為世界上最好嘅反坦克壕之一,估計可以阻擋埃軍一兩日。

然而事態發展遠超以軍預算,1973年10月6日,當天係猶太最重要節日贖罪日(由來:【歷史】點解咁憎猶太人?- 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/AuKzNiX),埃及知道嗰日係紅日,好多軍官會選擇回家贖罪,於是同敘利亞同步夾擊以色列。

面對長城咁款嘅巴列夫防線,埃及早有準備喺歐洲買定水炮車,覆蓋喺防線上嘅沙粒因為濕水而迅速崩塌,埃軍好快就喺防線上打出多個缺口。

8萬埃軍僅用咗6個鐘就越過巴列夫防線,同時又以空軍攻擊以色列喺半島上嘅軍事據點,擊落大量戰機。同一時間敘利亞亦進軍戈蘭,收復唔少失地。

埃及同敘利亞都總算吐氣揚眉一次,阿拉伯弟兄亦受到鼓舞,連戰前同以色列眉來眼去(戰前約旦曾向以色列通報埃敘即將發兵,但被以色列認為兩國同新翻嘅蘇制武器接軌需時而不重視)嘅尚書約旦亦決定參戰。佢哋今次更異常團結,以手上控制嘅石油為注碼,威脅歐洲保持中立。

戰爭第四日女總理梅爾夫人決定向國際求援,歐洲諸國一來忌憚石油制裁,二來都覺得上次以色列贏得太盡,霸咗人太多地方,所以都紛紛拒絕援助。相反埃敘除咗伊斯蘭陣營,仲有共產國家如古巴北韓支持。

此刻猶太人仿佛又回到昔日被世界排擠孤立局面。但正所謂兄弟唔駛多,最緊要幫拖,好兄弟,一個就夠。

老友

Btw 大飛哥班𡃁應該好多都係末日信徒,早就想自我實現預言玩以色列復興
只要有共產,人類冚家鏟!
樓主 加油
會唔會講到最近美國大學的示威?

好美國會立法加大反猶的範圍。評判以色列的話就反猶。大學唔加以阻止,政府就唔俾錢。

猶太人好似係美國的天龍人一樣。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞