【歷史】點解咁憎猶太人??

107 回覆
73 Like 4 Dislike
樓主加油
推到2024
老友你真係鍥而不捨
真歷史撚,支持
Push
推到2024

仲有好多讀者等緊update
到當日下午四點納薩先得知眞相,當堂企咗喺度。以軍喺空襲埃及同時,又攻擊約旦同敘利亞空軍基地,令三國空軍癱瘓,完全掌握制空權。同時間以國陸軍亦進攻埃及西奈半島,喺空軍掩護下以軍兵分三路,喺三日內就打敗咗埃軍完全佔領西奈,埃軍數千人陣亡。

俾蘇聯人同自己將領欺瞞嘅納薩決定將錯就錯,好似潛烏龜咁將隻鬼牌留比下家。佢親自致電約旦證實以色列空軍已被殲滅嘅消息,於是約旦亦決定參戰。

約旦本嚟都唔係好想打,但聽到埃及話已經贏咗5比0,決定執雞打返兩拳。約旦軍隊於是炮轟特拉維夫同耶路撒冷新城,兩邊部隊喺東耶路撒冷彈藥山激戰,喺埃及聲稱已滅嘅空軍掩護下,約旦人同埃及陸軍命運相同,被以色列軍全滅

自48年第一次中東戰爭以來,東耶路撒冷就為約旦所佔。以色列高層喺是否攻佔耶城有過一番討論,獨眼龍達揚認為聖城係一個熨手山芋,唔應該接手。但佢嘅謹慎終歸敵唔過民族主義,由於耶城對猶太教同以色列人一樣有著深厚意義,最終以軍決定喺6月7日上午7點進攻,早已被打殘嘅約旦軍好快就潰敗,以軍喺10點鐘就打到哭牆腳下

以色列人知道消息後開心到癲咗,士兵們喺哭牆邊哭邊祈禱,又有人唱起聖城嘅贊美詩《金色的耶路撒冷》。攻陷耶城嘅以軍乘勝追擊,又佔領咗約旦嘅約旦河西岸領土。

6月7日,以約接受聯合國停火決議,約旦線結束。

敘利亞係今次戰爭嘅第三條戰線。以軍喺6月9日大舉進攻有中東水庫之稱嘅戈蘭高地,並迅速取得勝利。嗰度除咗有豐富水資源仲居高臨下俯瞰敘國首都大馬士革,隔離該地僅數十公里。

因為以軍已經佔據戰略重地,喺6月11日以敘實現停火,第三次中東戰爭僅六日就結束。
Hallelujah 樓主復活 Happy Easter 復活節最大奇蹟
我仲記得條左膠仲要柒到同我拗地理死都要講以巴分國以色列分咗堆好地

家下真係越辯越明
遲咗講,但都祝各位復活節快樂
多謝樓主
強帖留名
JewSA
1967年嘅六日戰爭為中東政局一大轉折點,以色列證明咗自己能以一敵三,從此作為資本陣營嘅中東橋頭堡而得美國獨寵,援助仿似洪水咁湧向佢

埃約敍三國喺戰爭中傷亡及被俘達6萬餘人,而以色列損失不足千人,另有過百萬巴勒斯坦人被以色列逐出家園。

而戰後以色列嘅地盤比戰前足足多咗三倍,更將東西耶路撒冷合併定為首都,令阿拉伯人極為不滿。

而得到戈蘭高地亦係一大進帳,高地上有被譽為中東水塔嘅加利利海,為乾旱嘅以色列帶來重要水資源。

有人歡喜有人愁,阿拉伯國家戰敗後就一片愁慘。大佬埃及比以色列一路打到蘇彝士運河,直達紅海出海口,可謂俾人揸實個春袋。總統納薩從此一蹶不振,由民族英雄墮落成狗熊,更為改咗個名做納克薩(al-Naksa),意思係“挫敗”。納薩曾經提出請辭但被挽留,但戰敗已經嚴重影響佢嘅健康,有人甚至話佢喺戰後已成為行屍走肉,納薩喺三年後病逝。

霸咗大量土地嘅以色列同時亦埋下下次戰役嘅伏筆,六日戰爭後以埃兩國展開長達三年嘅消耗戰,雙方小衝突不斷。以色列多次派出戰機到埃及腹地轟炸戰略設施,令埃及損失慘重,最終喺70年8月停戰。

除咗版圖變更,以色列嘅意識型態亦因歷次戰爭而改變,由立國之初以殉道者同受害者自居,變為“猶太人已經被人殺夠,而家我哋寧願執起屠刀被人唾罵,都好過被人殺害後得到悼念同情。”

不過當初「殺以色列人的人」同今日「以色列殺的人」不同。佢地只係在向更弱者下刀。將來它們越強會向更多「檔路」的人下刀。。
樓主
再推到2024
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞