【歷史】點解咁憎猶太人??

107 回覆
73 Like 4 Dislike
德國嘅反猶主義同其他國家一樣由來已久,反猶太主義一詞(Antisemitism,即反閃族主義)即為十八世紀末德國記者嘅發明。其特點係帶有濃厚種族主義色彩,佢融入咗達爾文進化論,視猶太人為害蟲般嘅劣等民族。

一戰後第二帝國滅亡,威瑪共和國成立。私怨上頭嘅法國人為咗令德國人永不翻身,對佢哋索取鉅額戰爭賠償。德國戰時已取消金本位制,戰後為還債大量印刷馬克以換取外滙,最後因貨幣貶值造成嚴重通貨膨脹。

一時間所有銀紙變成廢紙,市民銀行存款化為烏有,連買個麵包都要4200億馬克。優秀嘅化學博士喺街頭行乞擺賣,出身良家嘅少女被迫賣淫維生,服侍攞失業救濟金嘅英國人。英國人以低廉價格入住德國最豪華嘅酒店,仲抵過返深圳玩。長久以來作為優秀匠人嘅日耳曼民族,自尊心受到重擊

而喺呢段悲慘歲月中,就只有買辦同投機者發財致富。佢哋大舉借入馬克,因為當時馬克正以瘋狂速度貶值,表面上利息超過100%而實際為負利率,可以話借得越多賺得越多。佢哋用貸款周圍併購優質資產大發其財,而呢班人嘅代名詞就係猶太人。

當一般德國人民不聊生,猶太人就因為普遍富裕而生活依然過得唔錯。經商嘅猶太人寧願任由食物腐爛,都唔肯免費贈送比窮人,以免破壞市場供求。

當時有人認為威瑪政府係刻意摧毀德國嘅經濟,等自己可以本pea唔還錢。其他人信唔信唔知,但至少宿敵法國人相信呢個說法,佢哋喺1923年出兵占領咗德國最重要嘅工業區魯爾以作抵債。

法國嘅行動受到美英兩國抵制,而德國為咗解決惡性通貨膨脹,最終以德國嘅土地同工業產品為錨,發行新貨幣地產馬克,以一兌十兆嘅滙率兌換紙馬克。

而美國人眼見亂局難解終於出手,先後推出杜威斯同楊格計劃,為德國提供美元貸款,以償還賠款。威瑪共和國終於走出惡性通脹陰霾,迎來幾年好日子。

但係好景不常,1929年華爾街股災令美國進入大蕭條,維持德國經濟嘅美元中斷,德國又陷入苦況。肚滿腸肥嘅買辦同投機者成為整個德國社會憎惡嘅對象,佢哋雖然並非全為猶太人,但德國人民為仇恨蒙蔽嘅眼睛將所有不幸歸咎於佢哋。佢哋渴望有英雄從天而降,救萬民於水火。

支持

樓主又要諗定下一個topic
猶太人唔識發財立品

高質
不個呢個Topic實引嚟一班唔睇內文嘅人入嚟挑機
幫樓主補充下上個post 布爾什維克同猶太人既關係

德國1918-19年共產革命領袖列表

俄國共產革命領袖列表

布爾什維克對俄羅斯人造成既傷害係毀滅性 淨係計上世紀20年代 就有超過3000萬既俄羅斯人因各種原因死亡

最恐怖既死法唔係俾布爾什維克直接殺死 而係之後既大饑荒 1921開始 因為各種共產政策既關係 本身身為一個農業大國既俄國竟然發生饑荒 嚴重到出現人食人既情況

A starving boy from the village of Blagoveshchenka (Zaporizhzhia, Ukraine), who during the famine of 1921–1922 killed his three-year-old brother and ate him
就連自己既三歲細佬都唔放過 因為冇其他野可以食

1922年既俄羅斯兒童

20年代德國人見到俄羅斯既情況後 就算經濟幾差都好 都猶豫緊要唔要支持共產主義 我諗任何一個正常人見到布爾什維克既"革命"之後 都唔會支持

因為布爾什維克喺俄國既暴行 喺1920年Winston Churchill仲寫左篇文 Zionism Vs Bolshevism 去正當化猶太人喺巴勒斯坦立國

篇文大意係Jews are behind Zionism and Bolshevism
Zionist係good jews, bolshevik係bad jews 所以我地(英國人)應該要支持good jews建立自己既國家 最終會對大英帝國有利 實際上有冇利? 好快就會知道

諗深一層既話 無論支持邊一邊 最終都會支持猶太人 篇文其實係一篇威脅黎
俄國嗰邊啲有德國風姓猶太人(例如托洛斯基個姓係bronstein, 即係德文嘅brown stone)
係咪因為佢哋係由德國走過去
威尼斯商人
16世紀個陣 個朵已經臭左
留名一身蟻
留名學嘢
留名
留名
留名
國家社會主義德意志勞工黨以其通稱納粹黨聞名,前身為1919年創立嘅德國工人黨,1921開始由阿道夫·希特拉領導。

希特拉所代表嘅就係出身基層嘅德意志人最大公約數,種族主義思想氛圍加上對凡爾賽條約不滿,所造成結果就係產生希特拉呢種民粹領袖。

元首希出生喺奧地利,少年夢想做畫家。但後來投考維也納美術學院失敗。據說佢喺落泊嘅日子見到富有嘅猶太人,從此忌恨深種。

希特拉喺一次大戰期間參加德軍,戰後加入納粹黨。1923年佢喺慕尼黑發動啤酒館政變,試圖奪取權力,但最終失敗並被監禁。喺獄中佢撰寫咗自傳《我的奮鬥》,書中強調雅利安人係最優秀民族,而猶太人就係阻礙雅人發展,必須消除嘅害蟲。

希特拉喺24年獲釋。當1930年德國經濟因大蕭條重創,經濟不景將失業工人推向納粹黨。納粹喺大選中獲得107席,成為國會第二大黨。

後世雖衡納粹以極右,但從社會同工人等字眼可以睇出佢嘅左派屬性。納粹黨嘅組織模式本來就係源自法西斯主義,而法西斯又係列寧主義嘅學生。

意大利嘅墨索里尼本來係社會黨人,佢將原來行議會路線嘅社會黨改為走群眾暴力,就係由布爾什維克奪權獲得啓發。法西斯主義者於是亦培養打手,以少數派武力衝擊議會。

而日後德國納粹黨亦都引入咗呢套技術,可以話無蘇聯就唔會有納粹德國。除此之外納粹嘅黨國一體、政治宣傳、計劃經濟以至集中營,亦係從蘇聯身上學來。

納粹黨喺32年嘅聯邦選舉中勝利而躍升為國會最大黨,喺第二年牙希更加被總統興登堡任命為總理。

希特拉掌權後將權力逐步集中,佢成立黨國一體系統,將納粹黨置於德國之上,農業團體、志願組織、體育俱樂部等眾多民間組織嘅領導者都被替換成納粹黨員或支持者,到33年6月只有教會同軍隊未被納粹完全控制。

希特拉掌權後開始實行佢念茲在茲嘅反猶主義,佢喺1935年頒佈紐倫堡法案,宣佈只有德國人或有相關血統者有資格成為德國公民,褫奪非德國人(猶太人)嘅德國公民權。對於如何界定猶太人有以下準則:

喺呢條新法例下,馬克思同啟蒙之父孟德爾遜改宗嘅子女一樣,都依然被視為猶太人。德國嘅嘅猶太人生活越來越唔好過,好多就選擇咗去巴勒斯坦。

1845年巴勒斯坦地區約有萬二猶太人,到1882年增加到二萬四千人,大部份係居住喺耶城嘅正統派信徒。到咗1927年,巴勒斯坦已經有6.5萬猶太移民,佔人口17%。

來自五湖四海嘅猶太人返到去荒蕪嘅巴勒斯坦,佢哋選擇放棄世代營商比較舒適嘅生活,改為耕田做開荒牛。

長久以來歐洲嘅猶太人不被允許擁有土地,以從事商業為主。但當佢哋嚟到落後嘅巴勒斯坦,亦只有馬死落地行開始耕田。猶太左翼思想家戈登就提出勞動征服論,認為新猶太人應該要有腳踏實地、刻苦耐勞嘅精神。

雖然今日以色列比環保少女之流嘅左膠痛罵,但佢哋本來都好左。得羅富齊家族捐獻,猶太人喺1909年建立名為基布茲嘅集體農莊,意思係團體同聚集。早期嘅拓荒者大多來自中東歐,佢哋主要係社會民主黨同共產國際支持者,當時共產國際亦有借猶太人赤化中東嘅想法。因此基布茲就採取集體財產制,住民無私有財產。

經過猶太人嘅努力,佢哋先後開拓今日首都特拉維夫沿海同加利利平原一帶,奠定以色列國本。喺當時巴勒斯坦嘅阿拉伯王公對猶太人嘅殖民事業並不反感,仲好高興猶太人買地為佢哋帶來收益。佢哋選擇按照一直以來嘅封建傳統向英國效忠,將自己同猶太人一樣視為英國嘅被保護者。

但同時間中東亦興起阿拉伯民族主義,佢哋將會成為猶太人嘅新敵人。

石 , 金 做姓係猶太人傳統黎

就算去到中文都一樣

btw 喺中國如果你姓 艾, 石, 金, 李, 張, 趙 你既祖先好大機會係猶太人或者有同猶太人通過婚
唔講政治同經濟 淨係講文化 你就知道點解20-30年代既德國人會支持納粹黨

係Weimar時期(1919-1933)猶太人喺德國推動"性別改革運動" (Sex Reform Movement) 透過大眾媒體同電影 大肆推行同性戀, 賣淫同埋變性主義

1931年既數據 雖然猶太人只佔德國0.9%人口 但係有超過60%既電影係由猶太人製作

Alexander Szekely, German brothel in Ghent

睇下猶太人製作d乜野電影
“Moral und Sinnlichkeit” (Morals and Sensuality);
“Was kostet Liebe?” (What is the Price of Love); “
Wenn ein Weib den Weg verliert” (When a Woman loses her Way);
“Prostitution” (Prostitution);
“Sündige Mutter” (Sinful Mama);
“Das Buch des Lasters” (The Book of Vices)

除左電影之外 仲有既歌劇 一齊睇下當時既"歌劇"主題
“Zieh dich aus” (Get Undressed);
“Tausend nackte Frauen” (One Thousand Naked Women);
“Die Sünden der Welt” (The Sins of the World);
“Häuser der Liebe” (The Houses of Love);
“Streng Verboten!” (Strictly Forbidden!);
“Sündig und Süss” (Sweet and Sinful).

Prostitution
Child Prostitutes 童妓
‘Want to be my slave? Costs only six billions and a cigarette.’
由於Hyperinflation 對於外國人黎講 只要俾一堆廢紙就可以買起一個細路 情況同今時今日鬼佬去東南亞搵童妓一模一樣

剩係妓女都可以分做17種 可見當時既賣淫風氣

“the most exquisite blow job to be had in Berlin never cost an American tourist more than 30 cents.”

賣淫風氣唔單止發生喺女性度 就連男人(以及變性人)都加入行列
Cross-dress prostitute caught in crime, 1932

Gay Magazines

Transvestite prostitutes sitting on the laps of gay men in the popular Berlin gay bar Marienkasin

Homosexuality and Transgenderism (同性戀/跨性別)
Magnus Hirschfeld - Jewish, 魏碼性別改革既其中一大推手 納粹黨上台後逃亡到法國

1919年喺柏林成立"性別科學學院" 推動女權,同性戀,同埋跨性別研究 同年再創立第一間變性診所

Dora Richter - 世上第一個male-to-female既人 就係由 Magnus Hirschfeld幫佢做變性手術

當時既德國作家Erich Kästner咁樣形容柏林:
“In the east there is crime; in the center the con men hold sway; in the north resides misery, in the west lechery; and everywhere—the decline.” 用中文講姐係 禮樂崩壞

猶太人只用14年時間 就搞到德國全民賣淫 男變女女變男 社會處於崩潰邊緣

1933年 納粹黨上台後 決定關閉性別學院 銷毀所有同性別改革有關既書籍同文獻 關閉所有妓院同色情場所

睇下希特拉點樣評價猶太人
Mein Kampf - Virtuosity at lying (擅長謊言)

1933年1月 - 首相就任演說
https://youtu.be/0KU7UM3i4qw?si=tLhZDwqbIojZdmKy
Timestamp 24:31 - 德國既文藝衰退 所指既就係上邊既"性別改革"

1933年11月: Hitler Speech at Siemens Factory "I was one of you"
https://youtu.be/C87cQvdjuFc?si=MdlWjt0Co_9J9KmS
"It's a small, rootless, international clique that is turning people against each other that does not want them to have peace ... but who live in Berlin today, in Brussels tomorrow, Paris the day after that and then in Prague or Vienna or London..."

20-30年代既歷史 就係猶太人摧毀緊德國 而德國人後來擺脫猶太人既控制
戰國時代已經入侵中原?
屌你 啲圖用加密啦

Lived
樓主都請加速
新post繼續留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞