條友咁勁 廿中就做咗大學教授

422 回覆
64 Like 215 Dislike
外表成個毒撚,講野把口勁到
因為除左識講得岩university of hong kong 之外無野勁得過佢
你有道理,的確搞政哲唔會點黎香港,HKU 走完兩個鬼佬再走埋 Joseph Chan 之後的確有位懸空。但我同時間相信香港教席咁有米既位置點都有啲 qualified applicants 報過,總會有一啲報名既人 more qualified than 佢。憑佢學術累積,我覺得懸空都唔輪到佢。

當然如果如你講,真係 0 人 apply 佢過個位,咁都真係無咩好講。
佢老豆係中國人
不過淨係講blue blood 鼻哥窿對住人嗰啲,我諗以佢呢種出身嘅人都好平常
好撚勁
Andy loo都kam睇黎連登真係臥虎藏龍
都話Hong Kong university 唔係錯
係known name
好似university of Sydney都係known as Sydney University
報紙果啲都會直接用Sydney university
又唔見會有人彈出黎屌佢寫錯大學名
個bio 都未必係本人寫 睇返係一個叫oxford global society 嘅網黎 討論hku 個正式名稱有少少多餘
一係家教好
利申 細個老母除左鬧我廢柴垃圾咩都無教過
哇屌,差啲比佢呃到
總之唔好覺得佢係咩好人就得。地位唔賤,但賤人一個。

而且論佢行埋去啲三流建制做打手都算做 down grade 咗自己果時同幾個同樣想扮中立既後生小混混等級既人搭雞棚搞個新政黨,都真係做賤咗自己同樣出身排場,佢願意行學術既 career projectile(嗱摒除學術能力無計呀, assuming he'll have his effort reallocated to research and give a normal output)好可能仲好過今日做建制既一條靚咁 cheap。

有時覺得做人都會有 mean-reversion 呢回事。個人本身內涵格局唔高,你送俾佢啲靚包裝靚出身,或者識啲靚既技能組(例如佢上台辯材,要俾 recognition 既),佢出完學校 the phrase of well-structured growth 之後都只會係社會打滾時賤賣返出黎。
唔知點解連登會拎黎吹奏。
咁肥 應該藍
盧安迪 Kam 喎,最少我睇佢啲文同討論只係覺得佢自命不凡又唔識平等同人相處。佢令人覺得佢自稱教育家既背後 psychological motivation 就係覺得你地外人全部都係智障,基於一種好強調既你賤我叻我黎教你社會應該點行。
口才依家野真係天生
把口同個腦都追到 仲要加埋有風格 有自信
真係屈左機
佢讀書幾叻同佢份人係個kam撚有咩關係
畢到業就已經好好 唔係咁易
藍到癲,親中愛國撚
22分鐘開始聽

https://youtu.be/3OM4UeuJOlY?si=E3jgH6e-WAD_lOZA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞