條友咁勁 廿中就做咗大學教授

422 回覆
64 Like 215 Dislike
盧安迪講野9唔搭8
條友肥頭dup 耳咁,一開聲勁charm, 好勁
嘩 唔覺唔覺睇哂一集
的確睇到唔同人嘅表達技巧對佢論點嘅影響力

有料
歷史學家
無辦法,深少少既野佢地已經跟唔度,惟有係度辯論個Hong Kong Hong Kong
佢係先天 blue blood 果種人黎,只係收埋佢藐視人果面冇俾連登仔睇到。
佢私底下同人講野就係一副我係 Rhode scholar ,又係有咩靚靚 profile ,又同邊個講過野,所以我高你幾個 rank 你要黎領受我講野既層次,而絕對唔係平身討論。絕對唔係好聽,你當場聽到會頂心口果種。

佢靚靚 profile 同埋行啱去共產黨果條隊先有 spotlight 同佢吹奏,佢依家咪入埋啲三流建制政黨,拎下 funding 致力造個論述話香港抗爭純粹係錢呀房屋問題,所以所謂[黃藍之爭](屌真係唔係好想用呢個字唔想用落佢有佢果層意思)根本就係無錢人搞事抒發對有錢人怨氣,政府應該用房屋問題吸收呢個政治問題。而佢就 fabricate 完個假二元對立既描述之後日日同人自稱中間派。

佢報紙寫野就多。但做 assistant prof. 講究係學術造詣,佢論文唔多,亦絕對唔係有咩特別野。佢依個出 academic journal 數量都爬到上港大 assistant prof. 位根本就係德不配位。佢報紙寫多兩隻字就上位咁蔡子強寫咗廿年報紙都做得 prof. 啦係咪咁講。佢上咗位係證明香港學術界有個寶貴位置俾人 fast pass 拎咗去。你望佢今日分別經營報紙同經營學術個勢,睇怕佢都係做多幾年 scholar 之後就去拎住個港大年輕教授光環應中共徵召去做立會議員。高貴出身去參政都完全符合佢一路以來處處高舉既自我形象既。

【獨家風景】英雄出少年
https://www.tkww.hk/epaper/view/newsDetail/mobile/1481330888959725568.html
【未來棟樑】中聯辦物色治港人選 4大政壇新星勢被力捧上位
https://n.kinliu.hk/kinliunews/%E3%80%90%E6%9C%AA%E4%BE%86%E6%A3%9F%E6%A8%91%E3%80%91%E4%B8%AD%E8%81%AF%E8%BE%A6%E7%89%A9%E8%89%B2%E6%B2%BB%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E9%81%B8%E3%80%804%E5%A4%A7%E6%94%BF%E5%A3%87%E6%96%B0%E6%98%9F%E5%8B%A2/

新香港人銳意參政 組「香港新方向」政團
https://www.yzzk.com/article/details/%E6%96%B0%E8%81%9E%E7%9C%BC/2021-25/1623899263061/%E6%96%B0%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E9%8A%B3%E6%84%8F%E5%8F%83%E6%94%BF%E3%80%80%E7%B5%84%E3%80%8C%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%96%B0%E6%96%B9%E5%90%91%E3%80%8D%E6%94%BF%E5%9C%98

新香港人呢個 self tag 真係好到肉。標榜落黎大家都知咩事。
HKU咪Hong Kong University
乜撚野hong kong university名都打錯
你似弱智多dust 所有ap 以上都叫prof.

係跟個大學既慣性,唔係硬性規定

而且就算唔係叫prof. 都會叫dr., 幾時會有Mr.
佢一開聲完全唔同哂
#5 意思係口講叫開 KongU 啫

好似叫開 poly / shitty 咁, 你正式 profile 唔係寫人哋嘅正式全稱 或者 正式嘅簡稱咪錯囉。 所以先話啫係其實唔係 HKU
呃稿費
人地醒過你
點解d文tldr係傳統媒體多年來每字每句計錢造成嘅必然後果
但連自己教嘅學校叫咩名都未搞清
哲學系好多top uni嘅prof都走晒佬啦
仲要搞政治哲學嘅 有幾多個仲會肯留喺香港
有人走咗冇人肯嚟咪到佢有機會上位
hku應該都係睇中佢oxford個名啫 唔係真係靠佢出文
The University of Hong Kong
The Universities of Hong Kong
係特別係啊阿叔阿嬸
HK bank呢類係花名,唔係正式名,但佢呢個係個人bio,梗要寫正式名啦

夠有人叫匯豐做大貓,唔通cv寫big cat bank咩
你真係唔識架喎
人地叫HSBC做大貓因為佢係Lion呀
哲學就係咬文嚼字
香港大學正式個英文名真係有個 The
https://www.hku.hk/
無論 Top banner
底最底嘅 Copyright © 2023 The University of Hong Kong

都係有 The
Who asked?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞