條友咁勁 廿中就做咗大學教授

422 回覆
64 Like 215 Dislike
如果背稿背到咁都好撚勁
Fg 50k係呢啲質素㗎啦
佢入面提到話而家社會充斥着好多政棍,但佢講嘢嘅魅力正正係成為政棍嘅先決條件 好搞笑 幾charm
我意思係鏡頭後面有稿睇住嚟讀如果無稿嘅話真係勁
其實好多外國人/scholars都會叫Hong Kong university

不過連登仔係出名咩雞毛蒜皮嘅嘢都要執返啱
英文grammar又係
係幾勁識好多野
但我呢啲普羅大眾聽起上黎覺得好累贅,好長好噚
屌啦
最撚憎你依d包拗頸
班政棍撚有佢講野咁有條理咁清晰咩 佢地呃呃氹氹搬龍門就最叻 嗰個Andy就似喇
你仲係未明人地講緊咩
陰公
你先唔識
佢講緊直譯
大貓咪big cat
中文啲人都唔係叫獅子銀行
睇嚟兩個都好快會變政棍
巴打分析得唔錯
Hong Kong bank係舊名
唔係花名
個分別係英文真係有呢個名,唔係你噉直譯。同埋算 HKU 嘅變體,唔係自然叫出嚟。你問下上面人屌係咪因覺得唔合適先。
呢啲就一半半,有啲網頁應該可以冇咁嚴謹。唔係正式文件,或者新聞稿。呢場圖係半學術組織,要求未必要咁高。
例如中大就連RAP officially 都被稱為Professor
但香港上得Prof 一定有Dr 咁滯
叫Mr 唔係唔得,怪囉
遇到啲小器嘅你咪搵自己笨
大學裡面真係有助教呢個位
叫Teaching Assistant
你叫個AP使助教
佢唔屌你算佢修養好
依加仲咁叫就係花名啦
新聞稿未必啱,而且唔代表hku本身,同bio真係講緊嗰個人,係兩回事嚟

香港大學,簡稱hku,但官方文件都係以university of Hong Kong

可以叫hku,唔等於可以叫Hong Kong university

變體唔等於正式,可以casual 用,唔等於可以bio 用,半學術組織唔代表就可以唔準
你寫Hong Kong university 做bio. 同寫big cat bank有咩分別
咁啱諗到個智庫例子,Chatham House 係咪唔應該用,要叫返 Royal Institute of International Affairs? 當然呢個直情變咗個品牌,但喺合適度嚟講唔係差咁遠。
當然佢醒過我,但係佢話過Jordan Peterson係個老學究
其實佢諗住用咁大量嘅文字去堆砌一啲內容嘅話,其實佢同學究都真係唔差得遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞