條友咁勁 廿中就做咗大學教授

422 回覆
64 Like 215 Dislike
叻人就係咁
成就好高
個樣薯啲啫香港一街都係咁嘅肥仔啦
我記得佢好似係Pambroke College
以前名校secrets佢成日留言
好似叫天山湘蓮之類
唔好意思
真係長知識睇番網上講
原來分學校 又有分地區
個名係教授 實際上係博士後
宜家樓主呢個就真係教授黎
荼毒室班友三張幾先讀完phd
睇英制定美制
香港傳統係跟英制, 真係Professor先可以叫Prof.
咁成個faculty可能得兩三個
但有d大學就跟美制(e,g, UST), Associate Professor已經可以叫Prof.
而且Professor人數多好多, 成個faculty可以大半人叫Prof.
Brain 好撚有 Brian
尋晚睇新聞覺得佢薯得黎有文有冇,好有趣
AP都算係好撚高grade
利申做過大學職員
助教同埋助理教授爭好遠喎
仆街 第一次見到連登有人認錯
此風可長
好好睇 好睇既節目都無晒
其實佢勁當然係好勁,但係佢啲文章全部都好長,有睇信報就知道佢有個專欄,佢次次都係大半頁報紙嘅長度,而且仲係分上中下幾次出。

唔係話佢唔叻,但係你有能力嘅話,其實可以試下將啲野濃縮啲,都可以講曬你想講嘅嘢,報紙唔係essay,唔洗成日堆疊啲重覆意思嘅嘢去讓自己嘅觀點好充沛

真係 tldr
有野學到咪執到 出去又柒多轉點算
心態決定境界

教我prof同dr唔同果個就係我prof
好多人叫匯豐做hong kong bank做銀行d老屎忽
associate係tenured
連登仔廿中財自咗啦
讀少啲書上多啲連登啦
早幾年已經改左做Xiang Gang University
我大約聽幾段,其實都係平時果啲,有乜特別當然我無聽哂,哂我時間

btw佢講野真係幾快,好似完全唔使諗咁
係一早諗好,定有稿讀,定真係轉數快到咁

因為我經常都見到佢真人,平時完全唔似轉數咁快,睇落係薯毒一個,仲要見親佢都係態度極差咁屌人
咁城大都叫CUHK
世柒老師後繼有人
你講呢個就有印象點解勁人都咁撚得閒嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞