條友咁勁 廿中就做咗大學教授

422 回覆
64 Like 215 Dislike
屌The office
https://www.hkubs.hku.hk/tc/people/vera-wing-han-yuen/

好心hku換張好啲嘅相啦
呢個look好似老咗十年咁
所以先話香港只有一間大學
屌你呢啲技巧我中五已經識
同意你不同意既野丫嘛
佢同andy2個辯論時非常高質
正式介紹寫Hong Kong University 又真係唔係咁好,始終容易有誤會,正確黎講真係叫The University of Hong Kong,但當然無傷大雅。

HSBC 嘅情況有少少唔同,一直以黎HKU都真係叫The University of Hong Kong (無記錯N年前係無The嘅,某年加咗上去),但香港嘅HSBC 係佢全球改組之前(宜家正式名稱係就咁HSBC四隻英文字,再hold住The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited),真係有段時間正式叫Hongkong Bank,如下圖,所以你叫Hongkong Bank係有根據過叫Hong Kong University嘅

咁當然平時傾計唔係正式介紹,你叫HKU, University of Hong Kong, Hong Kong University, HSBC, Hongkong Bank乜都無所謂啦,正如我CV一定寫正The University of Hong Kong同HSBC

利申: 前HKU tutor, Vera Yuen都係我舊同事,後來都做咗HSBC trainee 被迫研究滙豐段歷史
成條弱智咁
其實文法上the university of hong kong 同hong kong university 係等價
所以簡稱都會叫hku

就算你去英國
Oxford university 好似聽得多啲 但係其實人哋都係叫the university of oxford

你講埋日常用語習慣hong kong university校內校外咁叫都大有人在

利申:kongu 校友
用d字同講嘢嘅語調咁造作真係合乎連登仔口味,鬼佬政論節目d學者都唔會咁講嘢啦
佢冇錯wor 港大制度上確實係得正教授先可以叫prof.
你上任何一個department website 副教授都一定只係mr. / ms.
差不多先生唔知大家有無讀過
如果有讀過然後都仲要做差不多先生嘅
咁咪差不多囉

咁佢可唔可以叫自己個名做Wong Brian?
擺明佢鳩up la
好多人要扮嘢借佢顯得自己有料
Fuck 原來就係個肥仔lmaooo
有嗲過幾句
世界真係細
Assistant to the professor
根本勁的回流返黎唔care 分 hong kong university 定university of HK..因為HKU 係佢地心目中得一間
其他U 不要說了
Like嗰六百幾個連登仔只可以喺呢個水平(人地有冇寫錯字)度思考問題同拎優越感
可以叫a Hong Kong university

師兄返去學下article 同 proper noun 先出返來
Xianggang U
你冇錯,但只限口語。正式書面介紹一般都應該跟番正式名。
https://www.youtube.com/watch?v=Py63wiC2XGY
佢問過Jordan Peterson問題,而且被Petersonz讚
又一個無讀個大學扮讀過
你做人真係好撚可悲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞