醫科生駕寶馬撞鐵騎士至重傷 官稱不能因被告背景而仁慈 囚10月

399 回覆
330 Like 57 Dislike
揸咗幾十年,年紀都越嚟越大,咁就越有可能出錯,頭腦都冇咁靈活。你後生時冇睇錯冇中伏,唔代表老咗唔會睇錯唔會中伏。我都希望你晚年繼續無驚無險,但揸車最忌太自信,認為自己必然唔會犯錯嘅自信,其實同你所謂嘅謹慎係相矛盾嘅

真,其實應該要起碼坐十年(不得扣假),再加賠償醫療費用啦,再加終身不得駕駛
黃燈都依然用圓形,就已經夠陰人
圓形代表所有方向
圓形黃燈(準備)亮起
邏輯上就已經係指所有方向既人準備
跟住先用箭咀綠色
玩人咩
邊有人真心以為大多數醫科生讀醫/醫生返工嘅主因係幫人㗎
大多數人讀大學/返工嘅主因都係為錢啦
幫人同為錢兩樣嘢唔係互斥
刑事還刑事

後尾民事索償真係基於判左佢有錯

真係可以賠一大筆
不嬲都話撞死人最抵玩
呢單判重啲就啱啦,
條醫學生以為自己好撚巴閉揸車喎,入監倉啦
係就係
唔係就唔係
講咗唔代表係
唔講唔代表唔係
係囉。其實點解仲可以比佢將來有機會揸車真係痴撚線
坐交通工具死個d都係

好人好姐做咩坐交通工具 唔自己揸車

過馬路俾車車死都係

無啦啦做咩要出街 做咩要過馬路

係咪咁
呢啲人一出左事即刻轉走晒啲資產
對民事索償就老破
賠條鐵咩
睇你喺邊度講呢句啦
一廂情願/先入為主地將其他職業/學歷同個人素養掛鉤
係好常見,好易陷入嘅愚蠢陷阱嚟
要主動地拒絕呢個思維模式
仲做唔做到醫生
其實點解直行唔係實蕊綠色要用箭,真係幾伏
山道猴子 比人撞只係時間問題
醫科生 = 醫生
個醫生仔咁撚多打手幫佢解釋既
係喎
點解會做唔到
之前有個乜9差佬 好似叫林浩?又係撞到條女殘廢

乜事都無 幾撚勁
你覺得自己好謹慎但都睇錯左,其實咪即係你唔夠謹慎囉
明明自己唔夠謹慎都講到自己好謹慎,你都有啲自我認知問題同自大架喇
太有自信以為自己好謹慎個個係你囉
係呀係呀有個箭咀向前你又轉右都可以好伏好易睇錯, 睇錯咗你都會睇下對面線有冇車, 唔睇當自己係綠燈一野撞埋去, 幾個機會都錯過曬

唔係唔會睇錯, 但係如果呢個都設計有問題嘅話 咁你真係唔好揸車啦 最好叫人送埋張白卡畀你
如果香港醫生同外國啲醫生一樣只係賺40-50萬一年,你估仲有冇咁多人讀
根本讀得醫都係向錢看 聽到每年啲狀元話咩想讀醫幫人真係笑咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞