醫科生駕寶馬撞鐵騎士至重傷 官稱不能因被告背景而仁慈 囚10月

399 回覆
330 Like 57 Dislike
撞到一個人變廢人都係坐得十個月
法律面前 窮人含撚
交通罪責多著重係駕駛態度,而不是產生的後果。

交通罪責常見的有

(a) 不小心駕駛 - 即駕駛態度不小心,例如車速超慢,但係無留意到有行人行過然後撞到

(b) 危險駕駛 - 即駕駛態度危險,明顯例子就是衝紅燈或者超速。

危險駕駛又會因爲產生的後果分開三種罪行:
(1) 危險駕駛
(2) 危險駕駛導致他人身體嚴重受傷(即本案情況)
(3) 危險駕駛導致他人死亡

懲罰從(1)較低到(3)較高,多數(3)都要以年計

實際上,有機會出現的情況是,駕駛態度不小心,但是可能導致嚴重後果(如車速行超慢,沒有違反其他交通規則,但是就是沒有專注看到有個啊婆行出來,然後撞死啊婆)。這就有可能被控告不小心駕駛而未必是危險駕駛。
佢偷拍3次靚女hallmate咋
無撞傷人
人哋會射篤精幫佢潤
咁先10個月,仲唔係永久釘牌
咁樣叫懲罰左?
人地永久性創傷
另一邊被隻狗撞到殘廢之餘隨時仲要坐幾年
嘩好撚重, 狗官
香港你喺紅燈前面慢1秒起步都比後面bu
我依家係日本自駕遊緊基本上人哋喺燈位前面慢3-4秒先起步後面都係好安靜好有禮貌冇聽過一聲bu
10個月 一定冇悼念個4條友咁危害國家安全
陳官除判被告入獄10個月外,亦取消其駕駛資格兩年,並需自費完成駕駛改進課程。

撞到人咁都俾佢繼續持牌
呢種燈,放响某啲路口係危嘅,揸開車可能有意識,但新牌某啲路口係有機會get錯,利申我都試過get錯
咁交通燈設計應該係傾向eliminate 意外,多過eliminate 大頭蝦嘅人嘅
坐完重有冇得做醫生?
去外國揸唔揸得?
見條友咁撚興奮咪同佢吹下
俾佢撞嘅就一世
咪係 都係為錢做咋嘛 真係為幫人咩
危駕係扣10分喎 算係嚴重
P牌期間犯唔係應該要直接除牌咩
竟然要坐10個月
有D撞死人都係罰錢咋喎
今日另一單偷電話就坐7個月,真係好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞