醫科生駕寶馬撞鐵騎士至重傷 官稱不能因被告背景而仁慈 囚10月

399 回覆
330 Like 57 Dislike
佢連自己住公屋都可以睇錯成過千萬私樓,睇錯燈真係算小事
不能因被告背景而仁慈
咁耐㗎啦,差唔多坐完添喇喎
呢單案只係知道潘狗無背景
個官係啱,但係我見好多案例,話被告過往或將來都好有公德咁,通常輕判,邊種職業就自己諗啦
或者我真係冇你咁蠢 咁明確都話會睇錯
利申 牌齡高過你IQ
老實講我開車好小心,thanks god至今未試過睇錯燈,但唔排除有一日會睇錯,我唔係嗰啲自信到覺得自己唔會突然失神犯錯嘅人。交通燈嘅設計應該排除有誤導司機嘅可能性,而上述路口嘅燈號好明顯會令人搞錯

我驚自己會犯錯,先會研究呢啲個案,喺人哋嘅錯失中學習警惕,以免中招。唔似你呢類過份自信,馬路上嘅老屎忽;自以為自己永遠唔會犯錯嘅司機,其實先至係馬路炸彈,個醫生仔可能就係你呢類人

Ps: 除非你牌齡高過140,否則冇可能高過我IQ
仲有,牌齡唔係越高越巴閉,牌齡越高,即係年紀越大,反應就越遲鈍,同你揸車嘅自信恰好成反比。好多廢老揸的士出事就係咁嘅原因
HA會請有案底嘅醫生??
傷者好慘,唔知有冇民事索償?不過都唔使旨意收到錢
10個月會唔會少撚咗少少
第個一定社會服務
你咁講都無錯
所謂政府醫院
其實都係HA轄下嘅
HA唔係政府部門,只係公營機構
under HA 嘅人亦都唔係公務員
十個月咁多?果然冇睇背景
醫生老破好似要釘牌喎
韓總 140 IQ,想幫你含
一個坐十個月就繼續出黎袋錢做醫生

另一件一世傷殘
真係公義?
在襲擊案後一個月,陳真以低市價一成,出售其唯一持有約10年的太古城銀柏閣單位,套現1,450萬元。此外,他與太太持有的鰂魚涌嘉榮大廈單位亦在同時期出售,持貨逾7年,套現588萬元,一個月內套現共2,000萬元,賬面獲利約1,000萬元。

趙家賢等人於2020年2月向法庭申請禁制令,防止被告轉移資產。他們獲批臨時禁制令,凍結被告售樓後部分資產,作為日後索償案件用。陳真最終與趙家賢和解,趙獲賠償190萬元。

可以申請禁制令
擺明係入支光時旗啦
共產黨江山坐得穩,緊要過你億萬賤民嘅性命
保險有機會賠唔足,事主唔滿意一樣可以民事索償
你係巴定絲先

快啲畀佢出嚟做嘢養個傷者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞