醫科生駕寶馬撞鐵騎士至重傷 官稱不能因被告背景而仁慈 囚10月

399 回覆
330 Like 57 Dislike
佢考牌前坐會唔會有分別
點解要做毒撚?
一定有 有保險㗎嘛
廖被撞至重傷,入院時需即時插管、經診斷後發現有創傷性腦損傷,大腦及中腦挫傷血腫,並有腦出血,他的右眼窩底骨凹陷性骨折連脂肪垂出,頸椎第七節棘突骨折,及頸椎第七節至胸椎第一節雙側小平面關節不全脫位等。廖因頭部嚴重受創,意外後出現嚴重認知障礙,及上肢行動不便,在理解文章和持筆書寫仍有困難。

咁都只係坐十個月搞掂
佢咁醒應該不屑讀醫
啱啊 身份求情又係on9

咁如果個醫生係on call 幾日,判斷力下降

或者佢急症連續做咗好多個鐘手術,個人好攰

咁覺得值唔值得減刑?

當然唔係呢個個案
真?車到人有永久傷害喎
Wardman 影響都幾大?
所以駕駛態度一定要安全至上,慢慢嚟。佢一轉燈就大啖油去,路口點可以咁撚樣起步?慢慢嚟就算行錯起碼人哋都見到你唔對路識避。所以條友點都冇得兜。

呢個燈改善位可以係紅燈黃燈都有箭嘴。
依啲一定有後續,再民事告佢啦
又真係唔想讀喎

悶到咁撚仆街

有錢驚乜撚嘢冇醫生幫我含撚?
係荃灣審唔會係政治有關
唔值得,知道自己唔fit仲揸車係自己責任
出度來照樣執業 七八皮月薪袋袋平安
邊度有阻嚇性
至叻就你啦,以為自己揸車永遠唔會睇錯,喺馬路上最驚遇到你呢啲咁有自信嘅人,估計個醫生仔都好似你咁有自信
案發時 27 歲交通男警,被指 2018 年 4 月休班時,在沙田大埔公路超速駕駛私家車、越過雙白線撞向電單車司機致其凌空飛起倒地,傷重身亡。男警經審訊後被裁定一項「危險駕駛引致他人死亡」罪成,周一(27日)在西九龍裁判法院(暫代區域法院)判囚 33 個月、停牌 5 年,並須自費上駕駛改進課程。

撞死人都係33個月
香港法例根本有問題
丫屌你又有啲道理
有咩慘過食兩舊屎
含住啖屎唔俾吞
揸電單車掛支旗仔比人判9年,成架車炒到人地成世有後遺症先10個月
你去咗英國啦 仲關你咩事
向前箭嘴 向右箭嘴
咁都唔夠清楚? 不如你建議下呢張圖個情況 你呢類特殊學校出黎既人點樣先會 唔會錯意?
啲仆街起碼判兩年啦
揸得寶馬十個有八個都打橫行
唔該你以後唔好揸車
至叻就你啦,以為自己揸車永遠唔會睇錯,喺馬路上最驚遇到你呢啲咁有自信嘅人,估計個醫生仔都好似你咁有自信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞