原來美國國債咁高息

191 回覆
208 Like 11 Dislike
yield同coupon都未識分
不如你去買含大債啦 實開心死
算啦
你連purchasing power嘅概念都無
佢唔明資金既liquidity有value
呢個post咁撚多盲毛
定期會點蝕本金
聽你講野聽到r頭
你唔明咩叫depreciation

你勁弱智
呢個世界有咩叫保本
10y ust流動性低你吸毒high大左定智力有問題
連本金都要我解俾你聽? 我諗連accounting value同economic value都撈到亂哂,我同你講本金,買入既債價 ,債價可升可跌,債期太長時,到你等錢洗時,賣出價可能大過你買入價,有機會蝕本金(你買入既債價),你又講乜purchasing power,9唔搭8

我話定期一定會攞得返本金,你又講乜柒purchasing power,唔係保「本」,咩叫本金都唔明,你係傻架
依家講緊return 梗係講economic value
又唔係audit 講嘜accounting value
弱9 智

銀行得50萬存款保障
有咩野叫一定攞得返個本?
呢個世界有咩係無risk? 用下你個傻閪腦啦蠢撚
如果10幾年前就一定係買樓
而家下跌週期就無得講
根本兩種完全唔同嘅嘢嚟
訓街,$0
我一直講緊攞返投入資金,你無端端講其他value system然後話人乜乜柒柒,呢d咪叫9唔搭8
半年先派一次息已經輸晒比綠債
巴打你唔太識美國
美國大多數家用樓
都係15/30年鎖息按揭
全世界得美國先咁玩

你買樓果下係2%,就永世2%
點會有所謂既違約
依家講緊班人拎住個低利率(<4%)
唔放樓,因為一放左就買唔返
搞到個市冇樓賣
全世界最大既賭場就係美債
美債流動性低
好多人連美債係咩,
買都唔識買
就岀黎9up
其實你美國樓市點玩都唔識,
就岀黎9up,咁好難講

第一,自從Ninja Loan 爆左之後,
政府要求睇DTI ,基本上唔會供唔起樓問題,
佢唔會借錢俾你

第二,美國買樓有分15/30 Fixed 同5/1 ARM
當你係2021 買樓/Refinance,
借500k 買樓,打後30年月供都係2100,
當你依家買同一間樓,個Rate 係8%,
月供要去3700,本身買左樓既人
訓係度都賺1600一個月,仲點會違約

第三ARM 都係Fixed,但只係頭5/7年,
之後轉Variable ,依家個Rate 係20高位
Market 預計岀年Inflation 一到2%
FED 2024/Q3會減息
基本上5年後一定平過依家
又點會違約

黎緊樓爆唔係因為現有業主供唔起樓
而係因為地税升得太急,同Airbnb
另外加埋 樓價同按揭係歷史高位
班人買唔起樓,個市場要回

完全係兩回事
你買樓都要俾首期,首期咪就係砸死啲錢,同你放喺銀行做定期30年冇分別
嗯...你認為睇DTI就唔會有供唔起樓既問題
有無考慮過美國家庭欠債係普遍情況, 而且係欠信用咭
仲有就係家庭儲蓄率係下降緊, 再結合返美國財富兩極化現象
大多數美國人既負擔係越黎越重

DTI係睇你借既時候財務情況
但係我上面講既野, 全部都係變動緊, 而家先出現
你鍾意,美債個個月派息都得

唔識真係唔好衝出嚟柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞