原來美國國債咁高息

191 回覆
208 Like 11 Dislike
連登fg 50k 人人都30歲被動收入幾百萬一個月 可以退休

不過唔會買樓 因為買樓係on9的,同埋連登無人係香港 個個都移左民

至於 十億百億 多唔多?一啲都唔多 , 因為連登仔會話佢啲親戚朋友有幾千億
你上YouTube 睇幾集先啦聽裁經台輸死你

你買直債要諗派息(cash flow) 起碼都要知coupon 派幾多 yield 係幾多
現價幾多(例如70)到期拎番100 呢啲基本野睇清楚先落手啦
你買長債坐貨能力唔夠既
陣間再加息
你啲債再跌2-3 成心理好難受

利伸無買過債
以我所知我提及嘅已經係最基本既野
其實將同一件事放係日圓大家有咩睇法?

純粹日圓唔係「金」?
買30-yr zero coupon bond咪得
弱智仔 你三日後都死撚左
30年後關你撚事咩
戰爭、債務天花板,美國大機會唔還錢
真係違約既話 我最多唔見一萬幾千
比起成個地球經濟體系 濕濕碎
印美金都唔肯印,係要唔還俾你?寧願債務違約?
收息驚閪
收息建議定期
美債天花板
兩睇
定期邊有10-30 年玩
美債天花板,下步就QE架啦
到時就入番曬科技股/TQQQ
定期鎖3個月
美債幾時都賣得
數係咁計,但由每年收兩次錢到等夠30年先收錢,唔係人人頂得順,仲要zero coupon bond個波幅仲大過coupon bond

同埋,呢100萬真係可以咁定坐足30年,買VOO好過啦
到底債相對樓 邊樣坐貨能力要求高d
睇呢個po都見一堆人on99
連登美債講咁耐,連咩叫30年期都唔知
算吧啦!

有班人唔知真唔識定係想呃普羅大眾,硬係要話美國會唔還錢。

完全唔理個事實係美國還美元只係禁個制就得(當然有後果啦),但唔會還唔到囉!
所以買Tbill呢d揸到期就唔洗理咁多?
要睇ytm同yield分別
真係唔識架喎你
如果我有幾千萬,真係買三十年國債就算
每隻國債係固定利率
即係你買果陣5%,30年都係固定5%
yield應該包埋coupon yield
了解一下 Floating Rate Notes (FRNs)
債一定對利息最敏感啦...
樓都仲睇市場供求同銀行會唔會跟隨加p

仲有樓呢樣野可以自住 唔係得單純既投資價值

個分別係買樓可以做到high % leverage 因為樓就係個collateral
你做mortage 既部分可以同步有租金抵消
理論上利息升 令少左人買樓所以樓價跌 就會多左人租 租金會上升返
即係租金會部分hedge 返利率風險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞