原來美國國債咁高息

191 回覆
208 Like 11 Dislike
HSBC, 老麥都有超長債
HSBC 7%添.
國債冇得做按揭
其實如果唔移民,呢家差唔多係時候買。

劈到個業主價,唔怕成交到。
未來見一見底個市一升就5-8% 到時候睇住最底嗰口價,又唔想追,咁重慘啦⋯⋯
低息係窮撚翻身機會
借錢息低
Current yield
咁坐貨要睇你坐幾耐

經濟向下要睇成個經濟有幾差
如果係好似金融海嘯個種無錯係樓價同租金會一齊跌
97金融風暴 08金融海嘯
當10幾年一個循環

你講避險能力
特別係上面講既系統性風險發生既時候
資本愈大 可以抵御風險既能力就愈高
正常假設經濟前景係正面 樓價基本係保持增長
當經濟轉差 如果市場對未來都係預期差 長期利率就會升幅超越短期利率 對已經發行既長期國債壓力更加大
而樓價同gdp growth 既關係更加大
買完樓即刻變負資產既機會雖然唔係無 但經濟好既溢價可以抵消既經濟差既跌幅

如果只係一般加息 按現時壓力測試個標準 你唔係做9成按揭個斷供風險根本無咁高

聯署局加息對樓價既影響一般都係滯後
而債係更加利率敏感 短期會反映係二手價格上面
除非對現價唔敏感 否則其實好難避免恐慌

而依家加息後 樓價雖然下跌
但睇最新CRI 其實係升緊
有啲嘜野唔係?
bond你捱到maturity實賺到個本同yield已經有保障好多
點會牛牛
?
坐到30年嘅錢真係閒錢到放埋一邊唔記得咗嘅程度
30年後你個本金都無嘜用
買bond一定係做stable income為主
拎到本同stable income冇衝突
你個本夠大又點會冇乜用
同埋唔洗30年
而家短債個yield 都高
弱智
關個本咩事
我講緊30年個本嘅購買力
咪衝出黎7
連登仔咁撚燈 睇黎美國真係還唔到了
睇返過去 冇買樓果班真係做哂炮灰
咁多年了連登仔一直冇講美債靜靜地贏
宜家一日幾個post問應該就爆
仲有好多幻想人地供得好痛苦tim
定期唔會
諗清楚啲
其實而家樓價跌唔係加息

不過既然你跟聖誕快樂個index
覺得租係升緊
咁用你成套邏輯諗而家入樓值頭係抵玩啦
Par coupon bond等到maturity都唔會,但30年太長
傻閪先揸港斃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞