原來美國國債咁高息

191 回覆
208 Like 11 Dislike
好中岩岩先睇完fg50k個post
好睇你自己需要
但客觀黎講樓既坐貨能力要求高d
因為都有一堆hidden cost 同埋相對債券黎講流動性低
睇係held to maturity 定trading

HTM 個收益已經係固定

Trading 就會有利率風險
當然可以再加d 其他野hedge
複利息喎
下年你買30年國債肯定有5%?
再下年呢
再再下年呢
唔係冇reinvestment risk
不過個principal 1mil完全唔需要reinvest
需要reinvest嘅只有每年嘅50k coupon

你唔完全錯,嗰50k的確有reinvestment risk
但主要嘅1mil係永遠都會收5%return
香港點買
佢出美元債除非滅國姐點會還唔到,如果出其他貨幣債仲有機會default但當美國會default 應該陷球產左
jm9
新green bond 都4.75厘
仲要日日計息
洗乜捱貴美金買流動性咁低既債券🤡
係買都買貨幣基金
牛牛
當連登仔都開始買嘅時候唔知會唔會燈死尾國佬
其實佢咁講有咩問題 九成連登仔YTM同coupon rate都唔識分就笑柒人
綠色唔洗鎖?
做緊兩年 5.4%

你宜家買30年期國債咪30年都係5%囉
你做 一年定期 一年內啲息率會變?
本身就唔應該計複式
家陣高息, 有閒錢跟住跟到咪無嘢,
無本事既又要硬食通漲,
低息通脹仲勁
唔離港,但又唔買樓既人,其實諗緊乜?
所以1年 yield = 年利率 ?
你下年仲買到5%嘅三十年國債
而家講緊複利息喎
竟然用綠債比美債
仲話美債流動性低,打手都唔係咁離譜掛
息升揸債又好想換馬
忍痛㩒個制二手市場就走左
樓先唔講想賣個難度同時間成本

當照坐貨
你話樓跌租會升 好似掉轉左
樓跌個市差 經濟向緊下 會人租細d住迫d
租金回報係下降唔係上升
過往有咩時期係樓價跌租升?
息升高按租cover唔到供係第一批收皮
依班點坐貨
佢哋諗住租樓日日賺
認為好快就會樓爆drop to zero/negative
到時業主/發展商就要免費/貼錢送樓
係有5%,但本金lock住,第日賣可能價跌,本金會蝕價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞