原來美國國債咁高息

191 回覆
208 Like 11 Dislike
你攞每年派個d息再買債,而每年買個陣啲債current yield都仲有5厘先係.
國債唔洗比
半年派息
派完息再加落本金就會有reinvestment risk
09年香港經濟好過宜家+利率低 => 買樓

23年香港經濟差+利率高 => 不買
樓可以槓桿同有居住需要,依家仲買樓個啲自住為主,而唔係有能力一炮過比買樓既投資客。
所以呢班人多數做炮灰,每次周期都係咁,一跌少少覺得好抵,好彩坐十年返家鄉,唔好彩睇唔開就命都無埋
分別就大啦,你可以咁理解:yield 係你hold債hold到完場先有既回報率,而息係人地發債所講每年既回報率。
咁18年經濟好 利率低你又唔買?
講經咩
仲有好多連登仔幻想緊近五年買果啲都係投資為主
你啲利息派比你嗰陣未必仲係做緊5%
叫佢買住2年 3年算啦
用I bond 做例子
假設ibond 係一年期,
公開發售時每手一萬,息率2%,你到期時會得到10200
咁yield同息都係一樣2%

而ibond 可以當股票咁買賣
但而家做定期閒閒地都4厘息,
自然唔會有人用10000去買只有2厘息嘅ibond
咁ibond價自然會跌,例如跌到9800
但持有到最後你都係會收番10200
所以個yield就變成大約4%(10200/9800)
香港人買樓係因為樓識升啦覺得
無諗過長線會跌
根本無depreciate呢個概念

美國國債?都唔識升
應該要計埋yield spread
如果ibond (coupon rate: 2%)出個陣銀行利率係0厘,咁銀行加到4厘息嘅話隻ibond要跌到債息(yield) 6厘息先得
美國國債唔識升呢個諗法唔完全正確,債息下降債價就會上升,你只可以話佢有天花板
依家基本都做30年fixed. Subprime Variable ban 晒
唔好all-in長債,因為有liquidity risk
一部份長(鎖長期利率)
一部份短(急需錢時可即套現)
而家長同短都超過5%
除非美國違約唔係無乜風險
不過美國違約就已經冚球產咗
都無野好擔心了
咁你又唔買
屌你唔明30年國債講乜
就捐返入老母閪啦
美國啲國債數冚數,有人覺得佢還到架咩,大家當無事無爆出黎之嘛
擺明佢從來都唔夠錢入場啦
好似城市論壇d維園阿伯,鳩up下政治又唔得的
唔通維園阿伯又要參賽議員,先講得政治咩
同埋大佬呢度lihkg黎,你唔係唔知咩人最多呀
美國還唔到至奇,佢欠既係美金,而佢又有印美金既權力,點解會還唔到?
手足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞