我是一名情報販賣員, 我的工作是為客戶提供未來資訊

1001 回覆
442 Like 13 Dislike
神秘建築裡。

這裡是一個類似教堂的建築,只是色調比一般教堂深沉,讓人聯上起撒旦而非上帝。教堂裡坐滿了人,似是要進行什麼崇拜儀式,盡頭的牆上高掛著一個十字架,十字架下方坐著一個人,此人戴著一個面具,無法看清他的容貌。

那人開口道:“誅殺惡使,祭拜仙女既行動進行得如何?”

此時,一個濃妝艷抹的美麗女生走到中央位置,說道:“盜取左逆轉時空之能既惡使,已經被誅殺。”說話的人正是凌巧兒

“千真萬確?”

“回聖使,我係親眼見住佢離開人世,重投仙女既懷抱。”

那聖使點點頭,說道:“好,今次得仙女庇佑,我地終於成功誅殺第一個惡使,巧兒,你做得好好。”

凌巧兒沒有絲毫表情變化,只是冷冷道:“謝聖使。”

聖使續道:“咁其他人呢。”語氣雖然嚴肅平淡,但卻讓人心寒

只見另外五個女生急忙走到中央位置,戰 道:“望聖使恕罪,爾等尚未成功誅殺惡使。”

聖使笑了一笑,說道:“唔使求我恕罪,要我等,冇問題,不過如果你地要仙女等,咁就後果自負。”

五名女生心中都是一震,接著便道:“絕不姑負仙女厚望。”然後便回到原先的位置

“巧兒。”聖使說道:“你今次立下大功,有咩願望,即管講。”

凌巧兒拱手道:“為仙女辦事,不求咩回報,只係有件事,為左本教著想,還望教尊答允。”

“你講。”

“相信在座各位都知道,令狐羽,即係啱啱重歸天國既惡使,佢身邊有一個僕人,係一部黎自未來既人工智能。”

“嗯,咁又點?”

“我希望可以將佢收歸於本教。”

“啊?”聖使的語氣現出一點怒意,道:“你竟然想將惡使既僕人收歸本教?你玩咩花樣吖?”

“請聖使息怒,大家都知道,呢個人工智能乃係黎自未來既科技,威力巨大,若能將佢收歸本教,必然會係一大助力。”

“的確如此,不過我聽聞佢對令狐羽忠心耿耿,你咁樣做豈不是養虎為患?”

“正正相反,正因為佢對令狐羽忠心耿耿,所以我地先有必要將佢收歸本教。試諗下,佢擁有極高既智慧同破壞力,難保終有一日佢會查到令狐羽既死,係同本教有關,到時候大家認為會發生咩事?”

眾人面面相向,一時啞口無言。

聖使說道:“冇錯,如果係咁,的確會係一個極大既禍患。”

凌巧兒續道:“聖使英明,所以我地必須將佢收歸本教,易於控制亦方便監察。”

“但係,你有辦法可以令佢加入本教?”

“聖使請放心,我有絕對既把握。”

聖使點點頭,道:“咁好啦,呢件事就交比你去辦。完禮啦。”

眾人同時站起來,開始唸讀主禱文:“Our Father, who art in heaven....”
神秘建築裡。

這裡是一個類似教堂的建築,只是色調比一般教堂深沉,讓人聯上起撒旦而非上帝。教堂裡坐滿了人,似是要進行什麼崇拜儀式,盡頭的牆上高掛著一個十字架,十字架下方坐著一個人,此人戴著一個面具,無法看清他的容貌。

那人開口道:“誅殺惡使,祭拜仙女既行動進行得如何?”

此時,一個濃妝艷抹的美麗女生走到中央位置,說道:“盜取左逆轉時空之能既惡使,已經被誅殺。”說話的人正是凌巧兒

“千真萬確?”

“回聖使,我係親眼見住佢離開人世,重投仙女既懷抱。”

那聖使點點頭,說道:“好,今次得仙女庇佑,我地終於成功誅殺第一個惡使,巧兒,你做得好好。”

凌巧兒沒有絲毫表情變化,只是冷冷道:“謝聖使。”

聖使續道:“咁其他人呢。”語氣雖然嚴肅平淡,但卻讓人心寒

只見另外五個女生急忙走到中央位置,戰競道:“望聖使恕罪,爾等尚未成功誅殺惡使。”

聖使笑了一笑,說道:“唔使求我恕罪,要我等,冇問題,不過如果你地要仙女等,咁就後果自負。”

五名女生心中都是一震,接著便道:“絕不姑負仙女厚望。”然後便回到原先的位置

“巧兒。”聖使說道:“你今次立下大功,有咩願望,即管講。”

凌巧兒拱手道:“為仙女辦事,不求咩回報,只係有件事,為左本教著想,還望教尊答允。”

“你講。”

“相信在座各位都知道,令狐羽,即係啱啱重歸天國既惡使,佢身邊有一個僕人,係一部黎自未來既人工智能。”

“嗯,咁又點?”

“我希望可以將佢收歸於本教。”

“啊?”聖使的語氣現出一點怒意,道:“你竟然想將惡使既僕人收歸本教?你玩咩花樣吖?”

“請聖使息怒,大家都知道,呢個人工智能乃係黎自未來既科技,威力巨大,若能將佢收歸本教,必然會係一大助力。”

“的確如此,不過我聽聞佢對令狐羽忠心耿耿,你咁樣做豈不是養虎為患?”

“正正相反,正因為佢對令狐羽忠心耿耿,所以我地先有必要將佢收歸本教。試諗下,佢擁有極高既智慧同破壞力,難保終有一日佢會查到令狐羽既死,係同本教有關,到時候大家認為會發生咩事?”

眾人面面相向,一時啞口無言。

聖使說道:“冇錯,如果係咁,的確會係一個極大既禍患。”

凌巧兒續道:“聖使英明,所以我地必須將佢收歸本教,易於控制亦方便監察。”

“但係,你有辦法可以令佢加入本教?”

“聖使請放心,我有絕對既把握。”

聖使點點頭,道:“咁好啦,呢件事就交比你去辦。完禮啦。”

眾人同時站起來,開始唸讀主禱文:“Our Father, who art in heaven....”
樓上純粹加返隻字
無聊入黎望下 竟然有文
加速
Push
有文睇好感動
早晨
遲啲搵日出4-5篇以謝200正皮
早晨
老母 文呢

多謝巴打仲咁支持
推啊
推推推
遲啲搵日出4-5篇以謝200正皮

遲啲搵日
劇情好流暢啊 推!
今日冇文
好好睇啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞