星爺一次過攪咁多野?

390 回覆
33 Like 157 Dislike
算死草唔係講緊個套電影「算死草」
「算死草」係一個詞黎
大致係話人計到盡揸到盡 貶義黎 亦係星爺出名性格特點之一
係我老定你後生未聽過………
星爺肯拍 就算係爛片 佢都應該可以搵埋最後一水十億廿億
你係咪入左冊受緊
成龍戲家下係支都仆直,最新套龍馬精神票房支得兩億人仔
但套戲成本5億5人仔
另同John Cena拍西片HIDDEN STRIKE
未能在歐美上映,片商只賣左比netflix播
https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E5%BD%B1/885890/%E9%BE%8D%E9%A6%AC%E7%B2%BE%E7%A5%9E-%E6%88%90%E9%BE%8D%E6%96%B0%E6%88%B2%E7%A5%A8%E6%88%BF%E6%85%98%E6%B7%A1-%E5%A5%B3%E4%B8%BB%E8%A7%92%E5%8A%89%E6%B5%A9%E5%AD%98%E8%88%87%E7%88%B6%E5%A5%B3%E6%83%85%E7%AF%80%E6%88%90%E6%95%97%E7%AD%86
今時今日6十幾歲周可以做倒咩角色
或可以少林足球做謝賢or達叔角色吧
但現在無一個後生周星馳做大力金剛腿
冇笑片.
喜劇啦, 啲對手戲好啲, 人物輪廓深啲, 劇本穩陣啲,
已經舒服好多.
問題係無idea
無人想睇乜乜2
仲搞元宇宙
呢個先係真相
周星馳唔似all in
有幾億都夠洗過世
大大個李尚正喺度快啲搵返佢諗橋
有冇例子
連玩膠都唔識睇 可以幾老
功夫之後轉曬普通話,唔撚好笑
ben stiller
owen wilson
逢年過節六七八演員一齊做啲小品
羅拔迪尼路老咗好多喜劇
好多
井蛙真係有樣睇
拍套紀錄片囉 學碧咸
咁你可以上letterbox睇
*Letterboxd
因為大陸唔俾上
佢做導演拍得最好嘅片 一定係功夫
星爺拍戲最大嘅死穴係成套戲ㄧ忽忽唔連貫
可能佢想每場戲都有gag有新鮮感
結果成套戲剪埋會唔流暢
好似少林足球咁 係好多經典場面
但係個故事節奏係麻麻地 同感覺唔完整
而功夫無論戲裡面嘅gag、動作、特技、選角、故事完整度都係一流
同埋嗰陣時佢身邊有幾個人幫佢同俾好多意見佢
例如田雞幫佢做好多濕碎嘢 等佢可以專心度嘢
另外劉鎮偉係幫佢搞好故事、噱頭
同埋唔好俾佢個拍拍下游得太遠
宜家佢身邊無人幫到而佢又堅持呢樣嗰樣
所以越埋越唔好睇
其實周星馳真係俾香港人吹大咗,嗰個年代吹大都冇乜嘢,而家仲吹周星馳姐係香港電影業成20年冇進步過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞