[十月新番 Make Galgame Great Again] 16bit 的感動 ANOTHER LAYER

662 回覆
38 Like 6 Dislike
92年有cello瀏覽器
不過日本果時係興dial-up BBS囉
你老了
其實佢呢啲咪無屋企返
佢瞓我度
我都等緊 因為見佢WA1有
應該遲早有WA2
女主把聲好嘈
坦白講,第一集睇到啲game盒除咗kanon有"聽聞"係神作之外真係全部都唔識
2023嘅秋葉原嘅poster就知係咩
古賀葵完全就用番TAMA把智將聲
一口氣睇左兩集
佢話KANON係神作嘅時候真係想標眼淚
ED又中澤伴行又KOTOKO又折戶伸治,好似返左去2010前後咁

曾經經歷過Galgame最百花齊放嘅年代見到個肥老闊話精良制作嘅大作無人買真係心UP
呢家個個都俾心機game搞到好速食,Galgame呢種要慢慢透過劇情浸淫去代入嘅作品變到好小眾

會唔會個男仔就係女主角個上司
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1697358026.A.BF1.html
[16bit] 古賀葵在16bit裡的聲線好吵......
可惜 美2 蒸氣版無左神秘商店,
可玩性即時插左 50%,
另外武者修行有 bug 唔知修正左未…

同1 直頭變左第二隻 game 咁,
有 easy mode 易玩左好多(正評)。
不過新繪師個 style 同竹井 d 女女唔太夾,
玩開以前版本既有 d 怪怪地既感覺。
同 異世界歸來的舅舅 一樣玩懷舊風
https://isekaiojisan.com/special/aprilfool22.html
蘭斯響度,會諗吓嗰個女角會點?一定有人畫出嚟
有冇人認得ED啲梗?

我淨係認到clannad air 傳頌

直接跳咗去1996年
佢跳過咗1994年5月

咁出名 唔出現真係可惜
可能好難拎 Konami 版權…
兩個禮拜前見到《心跳回憶》人設話「食飯偶爾見到電視上有講90時代前半遊戲製作嘅動畫播」,冇人事前話佢知 = 冇ED插畫邀約 = konami唔批,已經打定輸數

https://twitter.com/MiyaPale/status/1709609235003343302
咁快已經跳到漫畫之後嘅時間點
雖然都冇乜點跟原作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞