[十月新番 Make Galgame Great Again] 16bit 的感動 ANOTHER LAYER

662 回覆
38 Like 6 Dislike
最近幾集都到喉唔到肺
守君自己寫嘅專用Program嚟
佢先係開無雙嗰個
自組parallel processing同埋對應嘅Program/API
自製畫畫同L2D嘅Software

我反而擔心隻game咁超越時代client side個邊run唔run到
會唔會變咗Crysis咁嘅benchmarking用遊戲
真係時代變
以前唔會敢同人講有睇動畫
比人知就一定比人笑同標簽
睇動畫= 死毒撚 宅男(負面意思)

依家反而就算啲人冇睇過都會聽過
又敢公開講鐘意邊個角色咁

鬼叫佢出到幾隻超級出名既game 咩
output完張圖咪又係一張jpg
Galgame無3d真係唔洗驚
不如驚client嗰邊個screen出唔出到咁靚既圖
部ipad既解像度已經屌打1999年嗰堆moon
俾FF10個waka meme洗咗腦
而家一聽小圓OP就諗起兩條男人喺度un
泳裝回咁就Skip咗
就咁睇女主嘅身材都唔差
係輸隔離兩個
小守勁撚到
感動左
第8集呢
無第8集要死了
嘩屌connect
原來小圓已經12年前
啱啱諗住熱血啲就冇咗Programmer
舊嘅ClariS
但live2d又點計
新嘅ClariS 都唔差
呢套野有係好有feel
全完唔似2023年既出品
Op同Ed真係有返以前動畫既感覺
呢幾年全部都異世界轉生真係好厭
同埋依家啲動畫好多都玩潮流, 呢套16bit動畫真係有返2012年嘅毒撚feel
live2d, 以前白色相簿1 Remake係PC玩食勁多GPU,
要睇個IT狗optimization做得好唔好
我覺得opt極都好難靠當時硬件處理到
8core你話公司入面開無雙
用家點搞
Live2D都唔係真3D
最多電腦需求高少少姐

btw off topic
商業向Galgame通常都係用E-mote多
而Live2D就同人果邊用得多D
因為license問題,N年前既e-mote係冇free版的,個人/同人冇咩可能用得起
而且想用E-mote就要用krkr/unity,但同人game往往都唔係用呢2款去整
好似係galgame post講過下 不過搵唔番
第1隻開始睇

植入得幾勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞