[十月新番 Make Galgame Great Again] 16bit 的感動 ANOTHER LAYER

662 回覆
38 Like 6 Dislike
好好睇
因為若木老師有份嘅作品所以碌入嚟睇,動畫改版感覺仲正好多
一開始聽女主角把聲真係好拆,而且佢嘅對白佔比又高,比佢瘋狂轟炸
但睇咗兩三集之後聽佢講嘅嘢加埋把聲,聽到個人都愉快啲
同埋以時空跳躍作品嚟講,見到女主啲行動同情節都幾正常冇乜好吐槽
例如會識叉滿部tablet電先出發,又或者第二次跳躍已經比人知佢真係跳躍者等等
我想問邊度有得搵第5話之後的漫畫睇
上網搵極搵唔到
商業版出左兩期 = 同人版1-7, 不過佢都講明商業版因為大人O既原因冇咩可能出到第三期

而且佢地推薦睇同人版, 不過未有電子版
啫係睇到第7話就無得睇

很想要吧
不過覺得another 好睇啲
呢種變種動畫化真係正
又有得睇返套漫既世界又有新野睇
其實原作係點
巴打去comiket買的?好羨慕
話說呢度睇緊呢套動畫的係咪至少都三張嘢?
我都已經三十中但同級生的輝煌都只係屬於"聽過下"的程度
對我嚟講心跳回憶或者青澀寶貝已經係骨灰級
更唔好講windows95前的產物

原本想等總集編2出不過我等唔切了
只係對中年人特別有 feel 啫,
畢竟都經歷過嗰個年代。

同級生 1 想試可以買新版,有中文。
雖然同 2 代比 1 代實在差好遠,但個結構大致上已經成型。

呢套嘢成日都圍繞着以前90年代
但係我覺得2009-2013年先係黃金時期
裝甲惡鬼 我們沒有翅膀 星空的記憶
baldr sky 系列 素晴日 白2 ic/cc 穢翼 虛之少女
90年代 d名作 基本上來來去去都係得嗰幾套air kanon Moon. 腐姫 yuno 同級生 猫猫社顏色系列 家族計画 水夏
以前玩貓貓社銀色 水色個陣仲要冇聲 邊吸引到人玩
好明顯黃金時期係2000年打後
90年代影響力大既得個幾隻 俾我穿梭都穿梭返去2000年打後
唔止係09-13年啦, 00-10呢套時期仲多經典作品, 百花齊放
Age, Leaf, Nitroplus, Eushully等等嘅公司出勁多經典大作,
12年打後已經開始被廢萌污染, 柚子 SMEE嗰堆開始跑出, 大作得返幾隻
成日覺得gal game 唔應該直接就叫色情遊戲
雖然色情遊戲大部分都係gal
但唔代表gal game=色情
例如我都想起心跳回憶搵啲色情要素黎睇下
小妺覺得
有得溝女先H=美少女遊戲(GalGame)
直接H=色情遊戲(H Game)
我想係堆全年齡到搵h睇下
啱啱先開始睇
到底你地點頂
睇左兩集條女煩閪要mute左先睇得落
拔作
女主最後做返底層社畜,入不敷支最後走上援交呢條不歸路

拔作ending作結總括哂galgame界
應該是被人炒
個老闆想炒佢好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞