[十月新番 Make Galgame Great Again] 16bit 的感動 ANOTHER LAYER

662 回覆
38 Like 6 Dislike

迷妺好似正常返

仔細想想其實很簡單啊
樂葉介入過去把未來的技術帶去做了個壓倒當代所有公司的超遊戲
酒精SOFT一口氣跳到業界頂端然後也沒人能和他競爭
巔峰之後因為沒有競爭者所以技術和審美固化讓美少女遊戲陷入發展停滯
社長本來就沒什麼心在做遊戲上整天就想錢滾錢
現在拿到一筆天文數字的收入八成就解散拿去投資科技產業了
員工沒攔著他可能是因為樂葉又又又又蒸發了所以沒有那個凝聚力在
而且確實賺來的錢也不愁吃不愁穿所以就算了

至於守嘛
這個人現在就一副故意藉機拆秋葉原要引出回到現代的樂葉的感覺wwwwww
我諗緊若木老師會唔會參考左現實1983年美國遊戲業大蕭條嘅歷史去寫故事
詳情可以上網Search "Video game crash of 1983"

(9估) 因為樂葉係1999年製作嘅遊戲實在係超前當時業界十幾年,結果大量遊戲公司跟風,有三個可能結局:
1. 大量公司因為資金同技術問題,最後完成唔到遊戲令公司破產;
2. 有好多跟風嘅公司推出唔少劣質廉價遊戲
3. 市場對廉價劣質嘅美少女遊戲失望,信心破滅

大量公司倒閉、劣質遊戲充斥市面、大眾對遊戲市場失去信心,呢3點係令當年美國遊戲業大爆死幾年並俾日本高過嘅原因黎

仲有一個可能好似1983年嘅情況:職員被挖角
唔同公司為左發展「超前業界作品」,走去Alcohol Soft搶走人地員工,但搶到個別人才唔等於可以開發到一隻完美嘅遊戲;互搶人才嘅後果有可能係令整個行業開發嘅技術下降,從而影響遊戲質素
愈聽愈岩古賀葵呢把聲
雞仔聲拆聲先係佢本體今季仲有隔離魔女
反而配輝夜咁文靜先至係特例
論最後都係炒地產致富
可能女主部iPad留左係過去、比男主拎左去逆開發、搞到秋葉原變左日本矽谷呢
Fate???????
美(國)少女遊戲

串緊sony?
我地廿年後會唔會都係咁
動漫野俾lgbtq入侵哂
串金主咁勇敢?
last of us 2 猩猩型美少女
中之人已在聲優陣中唔使特登請佢過黎
懷疑揀人果陣已經預左有依幕
Killlll

Tesla
Fate都玩得起, 制作組都幾勁
fate

變成美少女天花板 只能變換賽道

高科技果然引起美國嘅注意 加快左科技發展

rtz9090
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞