[十月新番 Make Galgame Great Again] 16bit 的感動 ANOTHER LAYER

662 回覆
38 Like 6 Dislike
抄自連登Galgame推薦及討論區第101期

新人留名
第一集唔錯
呢套有興趣
又係俾老人睇嘅
好睇
若木民喜

OP
'65535'
中川翔子
作詞·作曲·編曲:Sohbana

ED
'リンク~past and future~'
秋里コノハ(CV.古賀葵)
作詞:KOTOKO/作曲:折戸伸治/編曲:中沢伴行

成陣老人除
時代的眼淚番
LM
LM
作曲:折戸伸治
第一集end card魔法老師嘅赤松健
https://twitter.com/16bit_anime/status/1709598897092603940
辛苦哂國會議員

都追得幾貼
神作lm
開頭個硬碟gag已經笑到我癲

留意背景啲hater留言,作中嘅「現實世界」已經係經過AI洗禮之後嘅時間線,即係今年年內嘅事
呢一套究竟點可以拎到咁多 permission ...!

喺編劇訪談度,作品嘅主寫手若木民喜老師曾經講過,作中嘅樂葉同阿守都係佢自己嘅化身。
喺第一集嘅對白度,樂葉聲嘶力竭咁講「冇夢想嘅遊戲唔係遊戲」。
類似嘅觀點,喺若木前一部被動畫化嘅作品,《神のみぞ知るセカイ(機神追女攻略/只有神知道的世界)》度其實都有提起過。

(漫畫嘅第4卷、動畫嘅第二季Flag 8.0)

P.S. Another Layer嘅樂葉點解咁高能量,如果你見識過《神のみ》嘅愛露斯(LC)同神大人,你應該就唔會對呢個配置感到陌生
P.S.2. 編劇訪談:秋アニメ『16bitセンセーション ANOTHER LAYER』若木民喜さん(原作)×髙橋龍也さん(脚本) インタビュー|いろんな制約の中を切り抜けて、紡がれた物語【連載第1回】,https://www.animatetimes.com/news/details.php?id=1695889156
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞