原來魁北克比起法國更法國

259 回覆
88 Like 8 Dislike
遲下可能法屬圭亞那先係法國本部
有 REM 出 centre-ville 好方便
你喺澳洲讀書都咁熟非洲?
聽落同英式、美式英文嘅源由有啲似
我讀英文國家
差唔多個個歐洲國家都係咁 全撚部都係難民同nigga
珍,唔做你生意
唔只依啲
Montreal個舊城真係好撚靚
Montreal個舊城真係好撚靚
廣東話 WFC,家長都叫小朋友先學好英文。
喺Quebec?
Quebec係加拿大人民氣息最重嘅省
市容亦都係最靚
不過就真係racist d
試過係montreal比條white trash對住叫
渥太華唔係都會用法文架咩
之前有個大陸妹被人踢出加拿大,原因係佢係Montreal讀書,但係用英文去上堂,觸犯左Quebec既語言政策,個校長都保佢唔到,因為間學校受政府資助,必須接受96號語言法案。
法國人,特別係巴黎人會覺得講一句法文中間夾雜一兩隻英文係好型好新潮.代表同世界接軌.反而法國法文有時會故意講另一隻字代表同一樣嘢,當你唔係用法國法文指定用字會比法國人心中暗自鄙視你.例如英文Bicycle同bike .你講Bicycle代表你係中產你講bike代表你係工人階一樣
邊有瀨屎
大把加拿大人覺得佢哋麻煩友
恨唔得佢哋快啲走
Bonjour. this this this. by card thank you 😂😂
但新加坡係主權獨立國家
將經濟中心拱手相讓係因為搞獨立定唔獨立呢
滿地可c’est quoi ça
滿地可ça va dire Montréal je pense ?
法文數字係得1數到60. 70-79=60+10-60+19. 80-89=4*20-29 90-99=4*20+10-19
第一句what is this?
第二句 你覺得滿地可點?
睇唔明
法國好早就有黑人
只要你講法文、接受法國文化
佢唔理你咩人種
淨係識睇
Hello 我想要個bagel with cheese and cafe mocha Please ?

利申20年前強制學過一年法文
咁英國都係啦,但係我唔鍾意啲難民搞到歐洲一鑊粥咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞